Увеличават се доброволците на младежкия Червен кръст в Ловеч
Увеличават се доброволците на младежкия Червен кръст в Ловеч / archive.dariknews

100 доброволци има Българският младежки Червен кръст - БМЧК в Ловешка област през 2013 г., като спрямо 2010 г. те са повече с 36-ма, отчете директорът на Областния съвет на БЧК - Ловеч, Цветомира Георгиева на годишното събрание. В региона БМЧК има пет клуба в пет общини. Членовете им са преминали редица обучения като психологична помощ и психосоциална подкрепа, сексуално и рисково поведение, а младежките обучители са 15.

Червенокръстците в Ловешка област са 2350, информира още Георгиева. Членската маса е организирана в 48 дружества, от които 28 в градовете и 20 в селата.

Отрядите на Планинската спасителна служба наброяват 75 души числен състав, от които 69 в наряд. През 2013 г. отрядът на ловешките спасители отбеляза своята 50-годишнина. През миналата година са извършени седем спасителни акции и е оказана помощ на шестима пострадали.

По линия на водното спасяване са проведени два курса за водни спасители. Всички 16 кандидати за спасител на плувни басейни и водни паркове и за спасител на открити водни площи и море са издържали успешно изпита си. Обучени са 75 ученици от 9-и и 10-и клас по водноспасителен минимум, в курс „Млад спасител" пък трима от кандидатите са издържали изпита за придобиване на правоспособност.

Екип от Ловешка област е участвал във Втория национален турнир „Млад спасител" във Варна, в който отборът се класира на пето място и със златен медал на „плажни флагове". В дружеството на водните спасители членуват шестима правоспособни водни спасители. През 2013 г. няма случаи на удавени хора в региона.

Безвъзмездните кръводарители през миналата година са 1659, като спрямо 2012 г. има лек спад - тогава са били 1705-ма. Част от кръводарителите през 2013-а са и доброволци на БМЧК.