Според общинските съветници от БСП, извънредната сесия е опорочена
Според общинските съветници от БСП, извънредната сесия е опорочена / dariknews

Институционална и политическа немощ показва свикването на извънредна сесия от 17:30 ч на 23 май, петък в Заседателната зала на Община - Плевен, вместо в отредената за провеждане на сесии зала „ Гена Димитрова", заявиха от групата на БСП в местния парламент с писмо до медиите. В него се посочва, че освен това е подменен дневния ред, предложен от вносителите - "19 общински съветници от всички групи, без тези на ГЕРБ, се подписаха за дневен ред от две точки, а предложеният от председателя изненадващо е допълнен с още две".

Направените допълнения променят смисъла на основния дебат, чийто акцент беше върху стила на работа на общинското ръководство и кризата в управление на Община Плевен, а също и набелязване на спешни мерки за преодоляване на съществуващи слабости и проблеми. Припомняме, че съветниците, поискали извънредна сесия чрез подписка и подкрепа са 26 и очакват кметът проф. Димитър Стойков да прояви достойнство и морал и да подаде своята оставка.

Определената за извънредна сесия Заседателна зала не е оборудвана технически за нормално провеждане на заседанието - в нея липсва система за електронно гласуване, едва ще събере всички 41 съветници, не осигурява свободен достъп за граждани и осуетява възможността им да слушат дебата по местното радио. Часът също е спорен - неприемливо е сесията да стартира в края на работния ден. Цялата организация на извънредното заседание, подмененият дневен ред, ограниченото право на гражданите да получат пряко достоверна информация, цели да заглуши и разводни дебата. Това подсказва страх, немощ и притеснения в управляващото общината мнозинство, смятат от БСП.

Групата общински съветници от БСП обмислят свикване на още една извънредна сесия, когато ще предложат да се обсъди начина на работа на Общинския съвет и по- конкретно на неговия председател Дарин Ангелов.