Спешна актуализация на бюджета на Здравната каса е нужна според Вл. Николов
Спешна актуализация на бюджета на Здравната каса е нужна според Вл. Николов / gerb.pleven

„Актуализация на бюджета на Здравната каса е наложителна, тъй като недостигът там вече е над 500 милиона лева.", това каза Владислав Николов, народен представител от ГЕРБ на среща с жители на село Муселиево.

На срещата присъстваха кметът на селото от ГЕРБ Валентин Костадинов и общинският ръководител на ГЕРБ - Никопол Красимир Халов. „Още в края на месец юни Надзорният съвет на Касата е направил искане за актуализация. Но въпреки формално заявеното желание на управляващите партии ДПС и Коалиция за България да се подкрепи актуализацията, правителството сякаш не слуша тези, които са го избрали и решение няма. Това ще се отрази пагубно на болниците, особено на такива болници като тази в Никопол.Тя, по моя информация е в критично състояние, потънала в дългове и пред фалит", според Владислав Николов.

Според него, в момента болниците в страната получават около 70% от това, което са получавали като заработка за 2013 г. за същите периоди. „В същото време се очаква, ако парите за болничната помощ свършат от октомври месец нататък, те да получават около 50% от това, което са получавали през 2013 г. Средствата няма да им стигнат за заплати и първи в цялата тази ситуация ще пострадат общинските болници, защото те имат най-малко възможности за реакции, нямат почти никакви варианти, за да се справят с тежкото положение. Настояваме за актуализация на бюджета на Здравната каса, за да не се изправя системата на здравеопазване пред катастрофа и от нова да страдат всички български граждани.", категоричен бе Владислав Николов.