Сливата и сливовицата превземат Троянско
Сливата и сливовицата превземат Троянско / Dariknews.bg.

С представяне на книгата на Петър Хаджиев "Сливовата култура в Троянско, отразена в бита и поминъка на населението" започва днес традиционния празник на сливата и троянската сливова ракия. Представянето на книгата ще започне в 17.00 ч. в Музея на занаятите в Троян. В 18.00 ч. Ще бъде открита изложба живопис, посветена на 105 години от рождението на художника Петър Хаджиев в Галерия „Серякова къща".

Утре, на 25 септември, празникът започва в 10.00 часа в село Орешак. В официалното откриване в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата - с. Орешак ще участват мажоретки. Програмата включва демонстрация на традиционно изваряване на сливова ракия, конкурси за най-добре приготвена домашна сливова ракия и за най-добро мезе за нея. Ще бъде организиран и базар на троянска сливова ракия и на сливови производи, концертна програма и много изненади.

В съботния ден в Троян в 16.00 часа започва празнично дефиле, след което на централния площад "Възраждане" гости и местни жители ще видят конкурсите за оригинални мезета за сливова ракия и ястия със сини сливи, за най-добра домашна сливова ракия и най-оригинален етикет за питието.

За да запечатате със снимка настроението си, на Празника е организирано импровизирано фотостудио пред НЧ „Наука" Троян, то е под надслов "С фото "Слива" в обектива". Гости на троянската слива ще са севлиевската тиква и смилянския фасул, ще има томбола, изненади, ракиджийско шоу, базар и фолклорни ритми, както и детски луна парк.