Скок на приходите от SMS-и и талони в Синята зона
Скок на приходите от SMS-и и талони в Синята зона / archiv.DarikNews

Иваница Бояджиева - началник на Центъра за градска мобилност обяви на пресконференция резултатите след стартиранетио на административната мярка "Принудително преместване на превозни средства, когато са спрели в нарушение на Закона за движение по пътищата или не са запланили паркирането си в "Синя зона".

В резултат от съвместната работа на Центъра за градска мобилност и органите на МВР в лицето на сектор "Пътна полиция" - КАТ в периода 1 август - 30 септември принудително преместените с "паяк" автомобили са 323, а скобите поставяни средно на ден са 42. За заплащането на паркирането в Синята зона изпращаните SMS-и са средно 240 на ден като понякога са надвишава ли и 280, а заплащането с талони е ставало със 700 дневно.

Скок на приходите от SMSи и талони в Синята зона
netinfo

Според Иваница Бояджиева, гражданите на Плевен и гостите на града са се научили да паркират по-разумно. Тя припомни, че контролът на паркирането се осъществява със специализиран софтуер, инсталиран на смартфоните на служителите, посредством който се получава информация за всички заплатили и проверени автомобили, за броя на изпратените SMS- и и на отстранените автомобили. Съответно служителите на КАТ също имат достъп до тази информация.
Служител в колцентъра на Центъра за градска мобилност на тел. 800 122 и 0875 104 795 приема обаждания на граждани за възникнали проблеми, за отстраняване на блокиращо устройство кили за да установят, къде се намира автомобилът им, ако е бил отстранен от мястото на паркирането.

Иваница Бояджиева припомни, че вече се разпространяват талони и чрез търговски пунктове, с които до сега има подписани 11 договора - 4 са на ул. "Дойран, 5 на ул. "Д. Попов" и по един на пл. "Свобода" и в Автогарата. Отремонтирани са съшо и 4-те паркинг-автомата на ул."Д. Попов" и отново са въведени в експлоатация.

В изминалите месеци от въвеждането на Синята зона приходите от нея са се движели между 8000 и 12 000 лева. Над 36 000 лева на месец са станали те от момента на въвеждането на SMS-паркирането и стартирането на принудителното преместване. Това се обяснява с продаваните месечно около 17 000 талона за паркиране и плюс SMS-ите и санкциите за всичките 700 паркоместа в Синята зона.

Бояджиева обясни, че санкцията не е основният смисъл, а тук тя играе ролята на коректив на тяхното поведение.

Гл. инспектор Йордан Дундаков - началник на сектор "Пътна полиция"-КАТ–Плевен допълни, че за двата месеца по тяхно разпореждане са репатрирани 75 автомобила, като мярката е прилагана спрямо автомобили, паркирани в района на спирки, кръстовища т.е. места където са въведени забрани с пътни знаци както и улици с ограничения. От началото на годината за подобни нарушения са издадени 450 фиша.