С усещане за Музикферайн премина концертът Ода за света в зала България
С усещане за Музикферайн премина концертът Ода за света в зала България / ruli.ood

Два биса белязаха безспорния успех на Плевенска филхармония, която заедно с хор „Гена Димитрова", дирижиран от Анелия Дечева изнесе концерта „Ода за света" в препълнената зала „България" в столицата. Солисти на концерта бяха оперната прима Еделина Кънева и Орлин Горанов. Диригентската палка беше в ръцете на Мартин Пантелеев - главен диригент на Софийска филхармония.

С усещане за "Музикферайн" премина концертът "Ода за света" в зала България
netinfo

Сред многобройната публика имаше известни музиканти, хора на изкуството, политици и обществени личности като режисьорът Андрей Слабаков, Ернестина Шинова, Ани Михайлова, Милен Велчев, композиторите Андрей Дреников Любомир Денев-старши, който наскоро гостува на плевенската публика, както и Васил Петров, който пък пристига в Плевен за Коледния концерт на Плевенска филхармония.

Минути преди началото на концерта, публика и музиканти имаха възможност да отпият по глътка бяло или червено вино на елегантно организиран кетъринг - част от идеята на организаторите за един наистина различен концерт. Атмосферата в зала „България" беше подчертана и от многото цветя, което засили усещането за известната виенска концертна зала „Музикферайн".

С усещане за "Музикферайн" премина концертът "Ода за света" в зала България
netinfo

Концертмайсторът на Плевенска филхармония Чавдар Вълков, очарова публиката с прекрасни сола за цигулка, включени в част от произведенията от програмата на концерта съставена от творби от Пучини, Бизе, Щраус, Лехар, Ленард Бърнстейн. В един момент съвсем спонтанно и много артистично, диригент и оперен певец си размениха ролите.

С усещане за "Музикферайн" премина концертът "Ода за света" в зала България
netinfo

След близо час и 40 минути, публиката аплодира бурно участниците в концерта, които поднесоха още два биса.

С усещане за "Музикферайн" премина концертът "Ода за света" в зала България
netinfo

През месец април 2014 г. предстои главният диригент на Софийска филхармония Мартин Пантелеев-Ешкенази да гостува в Плевен по покана на директора на Плевенска филхармония. В концета през април той ще се изяви и като брилянтен цигулар. Освен че е главен диригент на Софийска филхармония, Мартин Пантелеев гостува на оркестри като „Берлински симфоничен оркестър" и на филхармонията в Кейптаун.

Първото излъчване на концерта на Плевенска филхармония и хор „Гена Димитрова" със солисти Еделина Кънева и Орлин Горанов, който се състоя на 7 декември в зала "България" ще бъде излъчен на 24 декември по БНТ-2 от 17:50 ч. След това той ще бъде пуснат на 30 декември по БНТ-Свят и третото излъчване на концерта ще е на 7 януари по Канал 1 на БНТ.