С 30 хил. кубика намалява добивът на дървесина в Ловешка и Плевенска област
С 30 хил. кубика намалява добивът на дървесина в Ловешка и Плевенска област / archibe.dariknews

С 30 хил. куб. метра е намалял добивът на дървесина през 2013 г. спрямо предходната година на територията на Регионалната дирекция по горите - Ловеч, която обхваща и Плевенска област, съобщи директорът инж. Павли Богдански. Добитата дървесина е общо около 400 хил. кубика.

За осъществяване на това ползване през миналата година са издадени над 6300 електронни позволителни за сеч. В района на РДГ - Ловеч, има регистрирани над 300 лесовъди, голяма част от които работят на частна практика и извършват дейности, свързани с добива на дървесина. В резултат на направени проверки по документи и на терена са издадени 31 заповеди за спиране на сечта и за обезсилване на позволителните.

В последните години намалява значително и обемът на залесяванията, посочи още инж. Богдански. През 2013 г. са извършени залесявания на около 1400 дка, като по-голямата част са в горски територии, стопанисвани от държавните горски стопанства.

През миналата година са съставени над 2200 акта за административни нарушения - с 600 повече от 2012 г. Най-честите нарушения са незаконна сеч и извозване на дървесина, предимно от частни гори. Само от началото на 2014 г. актовете вече надхвърлят 800. През 2013 г. са задържани 61 моторни превозни средства, 49 каруци и около 660 пространствени кубични метра дърва за огрев.

По случай Седмицата на гората служители на РДГ - Ловеч, поднесоха венец на паметника на лесовъда Никола Василев, създател на алеята „Баш бунар".

С 30 хил кубика намалява добивът на дървесина в Ловешка и Плевенска област
netinfo

По традиция местни журналисти ще залесяват съвместно с представители на горската дирекция. Мероприятието е на 12 април и за пръв път ще бъде в района на Държавно горско стопанство - Рибарица. В местността Костина близо до паметника на Георги Бенковски ще бъдат засадени 200 фиданки смърч. Преди това журналисти и горски ще поднесат цветя в знак на почит към ръководителя на Априлското въстание.