Livan premier
Livan premier / abv press
Румен Петков беше приет от министър-председателя на Ливанската република Саад Харири. На разговора присъстваха председателят на Ливанско-българския съвет Ахмед Аладин и експертът за арабските страни на ПП АБВ Анастас Терзобалиев.
По време на събитието Петков посочи, че първата му среща с ливански политик е още в далечната 2003 година, като тя е била с бащата на настоящия премиер на страната -  Рафик Харири. Румен Петков отбеляза, че днес двете държави трябва да гледат към развитието на традиционно добрите си отношения и за в бъдеще, особено в сектори като туризъм, строителство, селско стопанство, енергетика и химическа промишленост, като лидерът на ПП АБВ увери ливанския премиер, че страната ни разполага с огромен експертен потенциал в посочените области.
Пред Саад Харири Румен Петков посочи още, че е поканил представителите на Ливано-българския бизнес съвет на конференцията по туризъм, която се организира от Алтернатива за българско възраждане (АБВ) във Варна на 13 октомври тази година и поканата е била любезно приета.
Председателят на ПП АБВ подчерта и че във фокуса на представляваната от него политическа сила е развитието на образованието, с което е изразил и увереност, че ще направи всичко възможно, за да върне ливанските студенти, докторанти и специализанти в българските висши учебни заведения.
Румен Петков и Харири се договориха за установяването на взаимоотношения между ПП АБВ и ПП „Движение за бъдеще“, която е излъчила Саад Харири за министър-председател на Ливан. 
Двамата обсъдиха и участието на ливанския премиер в бизнес форума, който Ливанско-българския съвет организира през ноември в България. Харири изрази готовност да посети страната ни.
Срещата между Петков и Харири бе широко отразена от медиите в Ливан и Арабския свят. Тя бе излъчвана на живо по някои от телевизионните канали, репортажи имаше и в Ливанската телевизия, както и в телевизия „Ал-Джазира“.