Румен Петков: Прокуратурата се поддава на политически натиск
Румен Петков: Прокуратурата се поддава на политически натиск / dariknews

"Ръководството на прокуратурата трябва да обясни защо, с каква цел обяви пред журналистите темата на уж секретната преписка, по която бях извикан на разговор в СДВР. Очаквам проверка да установи и кой е служителят, който е съобщил на медиите за моето изслушване и с какви мотиви е предприел тази стъпка".

Това заяви тази сутрин в студиото на Нова телевизия Румен Петков. Той отново призова материалите в преписката да бъдат направени публично достояние. По думите му, от особена важност е да бъде установено и по какъв сигнал е съставен документа - анонимен, по оперативна информация или по данни, предоставени от секретен сътрудник.

Според Румен Петков ако се окаже, че секретната преписка е съставена по третия начин, чрез използване на данни от агент на МВР, то няма да има никаква възможност да се докаже несъстоятелността на цялата акция, чиято единствена цел е публичното му компрометиране, както и предизборното злепоставяне на АБВ в очите на избирателите.

"Това активно мероприятие постигна и другата си основна цел - да вкара мен и АБВ в невъзможен обяснителен режим", посочи Петков. Според него фактът, че данните в преписката не могат да бъдат обявени публично, възпрепятства  възможността абсурдите в нея да бъдат коментирани, а с това и представянето на истината пред обществото.

В тази връзка той още веднъж призова главния прокурор да потърси обяснение от подчинените си, защо пред журналистите бе представена версията, че обявената за засекретена преписка всъщност била свързана със сигнал за купуване на гласове.