rumen petkov
rumen petkov / bg patriarshia
На 28 ноември в Синодалната палата в столицата се състоя среща на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и синодални архиереи с Румен Петков, който подари на митрополитите валидирана пощенска картичка посветена на 140-та годишнина от Плевенската епопея.

rumen petkov
bg patriarshia

На 22 ноември в Плевен беше валидиран пощенски плик и картичка по повод знаменателния юбилей. Румен Петков припомни, че в събитието участва и Негово Величество Симеон II, чийто дядо Фердинанд е съпричастен в изграждането на Мавзолея в Плевен. По повод 140-та годишнина от епопеята, в Плевен е създаден инициативен комитет, който да се занимае с организирането на честванията.
От своя страна Негово Светейшество изрази радостта си, че подобни инициативи напомнят на народа ни, кой е и какъв дух носи. 

"Важно е децата да бъдат възпитавани във вяра и патриотизъм, както и да бъдат напомняни делата и подвизите на великите и безстрашни воини, загинали за освобождението на страната ни", каза Пловдивският митрополит Николай. Той сподели още, че "народът ни е получил свободата си, защото е познал Божествената истина, която го е направила свободен още преди освобождението".

Румен Петков информира и за предстоящите чествания, които ще се състоят на 10 декември в Плевен по повод знаменателния юбилей. Тогава Техни Високопреосвещенства Плевенският митрополит Игнатий, Ловчанският митрополит Гавриил и Западно и Средноевропейският митрополит Антоний ще отслужат заупокойна Света литургия за всички загинали на бойното поле за освобождението на Отечеството, а на тържествата се очаква да вземат участие и митрополити от Русия./Българска Патриаршия/