РИМ Плевен получи дарение от село Петърница
РИМ Плевен получи дарение от село Петърница / netinfo
РИМ Плевен получи дарение от село Петърница
23389
РИМ Плевен получи дарение от село Петърница
  • РИМ Плевен получи дарение от село Петърница

Снимки и вещи, представящи социално-икономическия живот в село Петърница от началото до 40-те години на 20–ти век, е получил като дарение РИМ Плевен. Това съобщи Нели Дакова, уредник в отдел “Нова история” на плевенския исторически музей.

Читалището в Петърница е предоставило на музея 17снимки. Те са запечатали занаятчийски сдружения и работилиници, функционирали някога в селото, видни дейци, родени там и имащи принос за развитието на земеделието в Плевенски регион. Сред интересните фотографии са тези на ученички от Девическата гимназия в селото, които през 1925 година са представяли пред местната общественост балетни постановки и тиролски танци.

Част от дарението са традиционни дрехи и носии, керамични съдове и мивка от ламарина, която е използвана през 20- години на миналия век. Дарението от село Петърница ще бъде изложено пред погледа на посетителите през пролетта на следващата година след като се обработи, проучи и консервира. Тогава в музейните зали ще бъдат показани и всичко останали дарения, направени на Регионалния исторически музей Плевен през 2009 година. Още за новите придобивки на музея чуйте в прикачения файл...