Ремонтираха повече от 11,2 км път за над 9,5 млн в областите Плевен и Монтана
Ремонтираха повече от 11,2 км път за над 9,5 млн в областите Плевен и Монтана / archive.dariknews

11,2 км второкласна и третокласна пътна мрежа в областите Плевен и Монтана са основно ремонтирани със средства от Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г. Това стана ясно на пресконференция на Агенция „Пътна инфраструктура"/АПИ/ и Областно пътно управление - Плевен, която се проведе на 12 март в хотел "Ростов".

Асфалтирани са 4,4 км от пътя Дъбова махала - Брусарци - Смирненски в област Монтана и 6,8 км от пътя Кнежа - Искър в област Плевен, а гаранцията за пътя Кнежа - Искър е 3 години.

Пътят Дъбова махала - Брусарци - Смирненски, който е важна транспортна връзка за област Монтана, не е ремонтиран повече от 30 години. Ръководителят на проекта инж. Генчо Нечински обясни, че рехабилитацията на трасето включва и ремонт на мост над река Нечинска, който е на повече от 70 години.

От АПИ обясниха, че участъкът Кнежа - Искър е вече като нов и въпреки появилите се коментари, че има забавяне на дейностите, такова не е имало. Прекъсвания на работата е имало само заради зимните месеци, както и в началото, при техническата част, обясниха от агенцията.
В района на участъка са ремонтирани и три моста, единият от които е над река Искър. Пътят осигурява връзката на област Плевен с международен път Е-79, в посока Видин и "Дунав мост-2" и след нанасянето на новата пътна настилка трасето вече е предпочитано от мнозина шофьори и участъкът поема част от трафика на тежкотоварните камиони, пътуващи към „Дунав мост 2".

Изпълнител на ремонта е фирма „Пътинженеринг - М" АД. Стойността на договора за строително-монтажните работи е 9 541 282,23 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от „Пътинвестинженеринг", чийто договор е за 278 097,6 лв. с ДДС.

Ремонтираха повече от 112 км път за над 95 млн в областите Плевен и Монтана
netinfo

Шефът на Областно пътно управление-Плевен инж. Ивайло Денчев отбеляза, че след рехабилитацията на пътя Кнежа - Искър, времето за пътуване между областите Монтана, Враца и Плевен е съкратено значително.

В началото на новия строителен сезон предстои рехабилитацията на още 19 км от път ІІ-13 в участъка Криводол - Девене - Борован в област Враца.
Същевременно се подготвя и проект за ремонт на участъка от пътя Плевен-Ловеч - от село Брестовец до границата между двете области.