Проучиха здравословно ли е храненето в детските градини в Ловешко
Проучиха здравословно ли е храненето в детските градини в Ловешко / netinfo

Препоръки към храненето в детските градини в Ловешка област са отправени след направен анализ от РИОКОЗ за едногодишен период. Проучено е храненето в осем детски градини - по две в Ловеч, Троян, Тетевен и Луковит, информираха от Инспекцията по опазване и контрол на общественото здраве. Проучването е извършено на база седмичното меню и калкулационни ведомости. Хранителният режим в седем от градините е четирикратно хранене, само в троянската градина „Синчец" е петкратно.

Най-балансирано е храненето в ЦДГ "Осми март" Троян, ЦДГ "Незабравка" Тетевен и ОДЗ "Слънце" Ловеч, сочи проучването. Тенденция за нарушаване на баланса на съотношението белтъчини, мазнини, въглехидрати има в ЦДГ "Първи юни" Ловеч и ЦДГ "Червена шапчица" Луковит. В ЦДГ "Звънче" Луковит това съотношение е нарушено за сметка на по-големия прием на въглехидрати - прием на по-голямо количество хляб на ден, тестени изделия и храни. Балансирането на хранителните вещества в дневното меню е от особено важно значение за здравословното и рационално хранене. Чрез него за детския организъм се осигурява оптимално съотношение на основните хранителни вещества, твърдят специалистите.

Количеството на хляба в детските градини в Луковит е над нормата за ден. Във всички детски заведения е ограничено предлагането на захарни, шоколадови изделия и сиропирани сладкиши. Ястията от мляно месо и колбаси са най-много в менюто на детските заведения в Луковит и Ловеч. Постни ястия без месо във всички сезони най-често са предлагани в детските градини в Ловеч.

Сред основните препоръки към детските заведения в Ловеч, Тетевен и Луковит е да се увеличи приема на храни, източници на пълноценен белтък. Предлага се в менюто на децата да има риба един път седмично, телешко месо, мляко и млечни продукти, яйца.

Да се намали приема на въглехидрати и в осемте детски градини до достигане на минималният препоръчителен хранителен прием, препоръчват още от РИОКОЗ. В детските градини в Ловеч да се предлагат през всички сезони разнообразни сурови плодове и зеленчуци.

В наблюдаваните детски заведения в Ловеч и Луковит целогодишно и през всички сезони се препоръчва по-голямо разнообразие на ястия, по-добро балансиране на хранителните вещества и неповторяемост на ястията за десет дни.