Проф.Стойков: Желю Желев не пожали и своите, когато смяташе, че вървим в грешна посока
Проф.Стойков: Желю Желев не пожали и своите, когато смяташе, че вървим в грешна посока / dariknews.archive

"Желю Желев беше моторът на промените, един от първите двигатели и ръководители, които успяха да свалят комунистическия режим. Спомням си, той беше в едно бурно време, когато политическото противопоставяне беше много изострено, може би бяхме на ръба и на гражданска война. Именно Желю Желев и като ръководител, а по-късно и като президент, успя да съхрани мира в България и да придвижи демократичните промени". Това каза кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков, след като с панихида представители на общинската администрация и членове на младежката организация на ГЕРБ-Плевен оттдадоха почит на загиналите и репресирани плевенчани по време на тоталитарния режим в страната.

В деня на национален траур по повод смъртта на президента на България Желю Желев, кметът каза още: "За всички той беше освен президент, и един добър и честен човек, който не пожали критиките дори и към своите, когато смяташе, че вървим в грешна посока. Затова смятам, че той ще остане в сърцата на всички българи като първият демократично избран български президент и съхранил гражданския мир в България и като човек, направил демократичните промени необратими.

Трябва винаги да помним датата 1-ви февруари, защото този ден е памет за жертвите на комунистическия режим. Една власт, която се налага чрез терор, чрез физическо малтретиране на опонентите, не може да бъде демократична власт. Този режим не трябва повече да се допуска да се връща. Не трябва да загиват хора заради своите политически идеи", каза проф. Стойков.