/ obladmin-pleven
Преди минути приключи срещата на областния управител на Плевен Мирослав Петров с управителя на ВиК-Плевен инж. Митко Спасов. На нея областният управител получи уверение от страна на ВиК оператора, че каналаът в критичната от наводнение част на парка е почистен със специална машина. Направен е допълнителен канал при излива на шахтата, който да извежда водата директно в реката.

30-метров канал временно отвежда излялата се вода по алеите в парк Кайлъка

„Още в неделя лично се убедих в ефективността на предприетите мерки. Вярвам, че и за плевенчени това е било очевидно. Алеите в парка не са заплашени от поредно наводнение”, каза областният управител Мирослав Петров.
 
Заедно с инж. Спасов те коментираха, че веднага след като спрат дъждовете ще се направи ревизия на канализацията от хотел „Кайлъка” нагоре по посока язовирите, тъй като мрежата е много стара и вероятно е компрометирана, макар причината за наводнените алеи в парка от преди дни да не е тази.

Няма опасност от преливане на язовир „Тотлебенов вал“ в парк „Кайлъка“

Договорихме се временно прокопания канал при шахтата, където се стича целия поток от водата и която от години в това време от годината при активно снеготопене и изпускане на язовирите, често прелива, да бъде обезопасена с трайно положена тръба с голямо фи. Това ще доведе до трайно решаване на проблема и неудобството за гражданите и посетителите на този красив парк”, каза областният управител Мирослав Петров.

По думите му предприетите от областна администрация и ВиК спешни мерки създават спокойствие и сигурност, че дори и в следващите дъждовни дни няма да се стигне до наводнение в „Кайлъка”.