Предложиха Ловеч да стане център на честванията за Левски
Предложиха Ловеч да стане център на честванията за Левски / lovech.press

Ловеч да стане градът - център на честванията за Левски в България. Тази идея лансира кметът на общината Минчо Казанджиев, цитиран от пресцентъра на администрацията.

„Нашият град е свързан не само със залавянето на Левски в Къкринското ханче, а с нещо много по-голямо - тук е центърът на революционното движение. И самото присъствие на вицепрезидента на републиката днес на възпоминателната церемония говори, че ние даваме началото на най-големите чествания на подвига на най-великия българин" - обяви кметът по време на заседанието на общинския съвет, посветено на 140-годишнината от гибелта на Апостола.

Малко по-рано на сесията един от най-големите изследователи на Левски - проф. Дойно Дойнов, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски", обяви, че в три града у нас възпоменанието е знаково. Карлово - родния град, София - лобното място, и Ловеч с Къкрина - Голготата на нашия български спасител. „Ловеч със съдбовната Къкрина има памет и несекващи родолюбиви традиции - каза проф. Дойнов.

Ловеч има своето място в съхранението и препредаването на традициите - за открояване ролята на Левски и съхраняване на идеалите му." Той благодари на Ловеч за това, че поддържа традициите и опазва културно-историческото наследство на България.

„Неговият поход към нас продължава. Опитва се да ни каже, че не трябва много, а да обичаме свободата, да живеем достойно, да вдигнем летвата високо и да бъдем повече човеци." Тези думи към ловчалии отправи специалният гост на Ловеч - вицепрезидентът Маргарита Попова, на ритуала по поднасяне на венци и цветя на паметника на Левски. На хълма Стратеш се бяха събрали стотици граждани, дошли да почетат делото и саможертвата на Васил Левски. Десетки бяха поднесените венци и цветя от признателните поколения.

„Неслучайно народът е избрал да почита подвига и делото на Левски в деня на неговата гибел - обяви на церемонията кметът Казанджиев. - Защото на 19 февруари преди 140 години завършва земният път на Васил Иванов Кунчев, но започва безсмъртието на Апостола."

Снимки: Пресцентър на община Ловеч