Пожарната в Ловеч получи две коли, дарение от чужбина
Пожарната в Ловеч получи две коли, дарение от чужбина / Пресцентър на община Ловеч

Началникът на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението" в Ловеч Валери Димитров получи от кмета Минчо Казанджиев ключовете на два автомобила - лека кола „Фолксваген поло" и пожарна „Мерцедес", съобщиха от пресцентъра на градоначалника. Автомобилите след решение на общинския съвет са приети в дарение от общината и се предоставят за безвъзмездно ползване за 10 години. „Фолксвагенът" е дарение от градската управа на побратимения Ерфурт, Германия, а „Мерцедесът" - от противопожарната служба на кантон Базел, Швейцария, с подкрепата на „Розенбауер Швейцария" АД, и са подарък за празника на Ловеч.

На церемонията присъстваха лично четирима от петимата дарители на колата от Швейцария - Вернер Щампфли, началник на Пожарния инспекторат на кантон Базел, Вернер Дитц, началник на Пожарния инспекторат на гр. Базел, Мануел Шпинлер от Пожарния инспекторат в кантон Базел и Тони Зютерлин от „Розенбауер". На посещение в Ловеч са още директорът на „Розенбауер Швейцария" АД Ервин Майер и представителят на Пожарната в град Райнах Кристоф Витенбах.

Ключът на пожарната кола първо бе официално връчен от Щампфли на кмета Казанджиев. От Дитц пък той получи пожарникарски шлем, с който швейцарецът е участвал в успешна акция, в знак на приятелство и по случай спечелването на националния конкурс „Пожарникар на годината" 2013 в категорията „Отличени".

Гостите от Швейцария споделиха, че Пожарната е една голяма фамилия, в която хората си помагат един на друг, и заявиха готовност за бъдеща подкрепа на ловешките си колеги. Партньорството и сътрудничеството са идеи, в същността на които стои съвременното разбиране за независимостта на отделните държави, посочи в Деня на независимостта на България Казанджиев, поздравявайки всички с празника. Само независимият признава чуждата независимост и е готов за ползотворно партньорство, отбеляза още той. И кметът, и началникът на Районната служба благодариха за дарението и за съпричастността и разширяващото се приятелство. Димитров увери, че с новите придобивки гражданите на Ловеч ще са по-спокойни, а служителите по-уверени в своята работа и действия.

„Мерцедесът" е напълно оборудван с пожаротехническо въоръжение, агрегати, инструменти за аварийно-спасителни дейности и осветителни средства. Той ще бъде използван предвид габаритите и техническите му характеристики за оперативни действия във Вароша. Старият квартал на Ловеч е характерен със своите тесни и стръмни улички, които са трудно, а някои и недостъпни за наличните в службата пожарни автомобили.

Това е второто дарение от Швейцария. През 2011 г. от там в Ловеч пристигна универсален автомобил „Скания" с пожаротехническо въоръжение и екипировка, също предоставен от община Ловеч на Районната служба. Тогава дарението бе от градската управа на Райнах.