По една безвъзмездна поливка отпусна министър Кабил
По една безвъзмездна поливка отпусна министър Кабил / netinfo

По едно безвъзмездно поливане за всички земеделски култури по всички напоителни системи, които са инженерно – технически и експлоатационно годни, е отпуснал със своя заповед министърът на земеделието и горите Нихат Кабил.

Заповедта е във връзка с продължителната суша, метеорологичните прогнози, които не предвиждат валежи до средата на м. юни и отражението на климата върху състоянието на културите, особено на есенниците, което е възможно да доведе до трайни загуби за икономиката на страната ни, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация в Плевен.

Поливането трябва да бъде извършено от “Напоителни системи” ЕАД чрез регионалните си клонове, “ “Хидромелиорации – Севлиево” и “ Земинвест” ЕАД – София. Подадената безвъзмездно вода да бъде на база на определената поливна норма за една поливки на декар за съответна култура и да се подава по заявка на земеделските производители, се казва още в заповедта от 11 май 2007 годна.

Изпълнението на заповедта е възложено на изпълнителния директор на Агенция по хидромелиорации, а контрола по изпълнението на мероприятието на зам. министъра на земеделието Бюрхан Абазов.