По 600 000 лв. губи годишно УМБАЛ-Плевен от неосигурени пациенти
По 600 000 лв. губи годишно УМБАЛ-Плевен от неосигурени пациенти / dariknews.archive

По отношение на лечебната дейност в УМБАЛ"Д-р Г. Странски", през 2014 г. е отбелязано повишаване с близо 6% на преминалите болни през Спешно отделение. Близо 50% от болните, хоспитализирани през годината са приети в болницата по спешност. За съжаление много от тях са неосигурени и болницата търпи финансови загуби за тяхното лечение, коментира на среща с журналисти директорът на болницата доц. Д-р Цветан Луканов. Той уточни, че годишно загубите са от порядъка на около 600 000 лева.

Той отбеляза, че нараства делът на пациентите от други области, хоспитализирани в УМБАЛ - Плевен. Повече от една четвърт от дейността на болницата е насочена за обслужване на пациенти от други области. Повишава се делът на пациентите от Ловешка, В. Търновска, Врачанска и Габровска област. Нараства и броят на пациентите от Русенска област.

Най-много пациенти от други области са обслужвани в Клиниката по хематология , Клиниката по урология, Клиниката по педиатрия, Отделението по медицинска онкология, Клиниката по ортопедия и травматология , Клиниката по онкогинекология и други. При много от тези хоспитализации обаче, се касае за утежнена патология, свързана с по-висок разход на ресурс.

Освен това се отчита и ръст в хирургичната дейност свързан с възрастово обусловена патология. С най-висока хирургическа активност са Клиниките по ортопедия, урология, онкогинекология.

По класове заболявания, най-много хоспитализации са в клас „Новообразования", следват „Болести на дихателна система", „Болести на органите на кръвообращението", „Болести на храносмилателна система". При „Новообразованията" 72% са злокачествени - на първо място на лимфни и кръвотворни органи, онкогинекология, злокачествени новообразования на кожата, на храносмилателните органи. Това е една от причините в инвестиционната програма на ръководството на болницата за 2015 г. да е заложен проект: „Проектиране и изграждане на помещение за Линеен ускорител".

Доц. Луканов обясни, че този проект е приоритетен за лечебното заведение, тъй като вече е обявявена обществена поръчка за доставка на Мултимодален линеен ускорител с многолистен колиматор и съпътстващата го апаратура от Министерство на здравеопазването.

УМБАЛ „Д-р Георги Странски" ЕАД-Плевен завършва 2014 г. без просрочени задължения и с положителен финансов резултат. Тази финансова стабилност е в резултат на приложената строга финансова дисциплина и стриктен контрол върху разходите, поясни директорът на болницата.