Плевен е домакин на Европейската Нощ на учените
Плевен е домакин на Европейската Нощ на учените / archiv.DarikNews

Медицински университет - Плевен за втори път ще бъде основен организатор и домакин на Европейската „Нощ на учените", която ще се проведе на 28 септември 2012 година в нашия град. Нощта на учените е европейска инициатива, която от 2005 година се осъществява ежегодно в страните на ЕС в последния петък на месец септември. МУ-Плевен е асоцииран партньор на Медицински университет - Пловдив в Национален консорциум на шест академични институции, координирани от Единния център за иновации на БАН. Консорциумът планира да осъществи разнообразни инициативи в рамките на националния проект „Нощ на учените 2012" в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Плевен и Варна.

Плевенската Нощ на учените ще се реализира от преподаватели и студенти на Медицински университет - Плевен с активното участие на Съюза на учените в България - клон Плевен и подкрепата на Община - Плевен. Събитието е насочено към широката общественост с цел представяне на учените като интересни личности, повишаване информираността за положителните ефекти от тяхната работа върху обществото и привличане на младите хора към научна кариера. Тазгодишната „Нощ на учените" е посветена на основната тема на годината, обявена от Европейската комисия - Година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията.

Програмата на събитието в Телекомуникационния ендоскопски център включва редица интересни прояви, които ще откроят град Плевен и медицинския университет като достоен и атрактивен домакин. Гостите на Европейската нощ на учените ще могат да разгледат изложение на иновативни продукти в козметиката, биопродукти и хранителни добавки, укрепващи здравето и подпомагащи активното дълголетие.

Учените от Плевен ще представят своите хобита, любителски фотографии, колекционерски сбирки и нови книги в изложбата „Учените в свободното време". Университетски преподаватели ще представят на аудиторията интересни презентации за активното стареене, за приложението на модерните медицински технологии за постигане на по-добро качество на живот и за начините да запазим красотата и да продължим младостта възможно най-дълго време.

Европейската „Нощ на учените" ще завърши с Младежко парти-дебат „Медицина и активно дълголетие", където студенти и преподаватели ще съчетаят сериозните дебати със забавленията.

Откриването на Нощта на учените е днес в 17:00 часа в зала Амброаз Паре, а Младежкото парти с научен дебат „Медицина и активно дълголетие", ще започне от 19:30 часа в хотел "Балкан".