Пет от пробите за афлатоксин в Ловешко се оказаха положителни
Пет от пробите за афлатоксин в Ловешко се оказаха положителни / archiv.DarikNews

Станаха ясни резултатите от 14 нови проби за наличие на афлатоксини в област Ловеч, пуснати по настояване на областния управител Ваня Събчева пред шефа на Агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов. Резултатите бяха оповестени на заседание на кризисния щаб, проведено в областна администрация.

9 от пробите са с отрицателен резултат, но 5 са положителни. Те са от селата на община Ловеч - Дойренци, Гостиня, Смочан и Лисец, както и в „Екофер" - град Априлци.

Чисти от опасният токсин са Летница, Слатина, Хлевене, Дренов, Владиня, както и двама стопани от Радювене. Това е доказателство, че взетите мерки от страна на всички институции, които вече дни наред работят по проблема, дават положителни резултати, коментира д-р Ивайло Йотов, директор на ОДБХ в Ловеч.

"Продължават мерките за контрол на движението на млякото и млечните продукти в село Радювене и мандрата в село Горан", подчерта той и информира, че в БАБХ е създаден Кризисен щаб за ръководство на мероприятията по справянето с афлатоксина в община Ловеч.

След направената оценка на обстановката, беше решено, към по-рано набелязаните мерки да бъдат добавени още:
1. Създаване на организация за събиране на млякото от частни производители и в с. Гостиня, Смочан, Лисец и Дойренци по начина, по който те са организирани в с. Радювене.
2. Незабавно да се уведоми ръководството на община Априлци за състоянието на епизоотичната обстановка и за необходимите действия на населението за недопускане на поразяване от токсина.
3. ОДБХ да продължи да осъществява контрол по цялата система за получаване на млякото, производството продукти от него и разпространението в търговската мрежа.
4. Въведените от ОДБХ мерки да бъдат разписани и сведени до непосредствените изпълнители под формата на разпореждания, като се определят конкретните институции, имащи отношение към техния контрол или изпълнение.
5. За възможността от заразяване на дивечовото месо да се предупредят и ловните дружинки, чрез инспекторите на ОДБХ и ръководителите на ловните дружества.

Освен това се въвеждат и следните мерки - забранява се пашата в стърнища с неизгорена царевица, както и изхранването на селскостопански животни с царевица, събрана след механизираното прибиране на реколтата.

Разпорежда се да се извърши дълбока оран в арендуваните земи, млякото, добито по гореописаните населени места да се събира и съхранява в млекосъбирателните пунктове до унищожаването му в екарисаж, да се водят списъци на всички стопани, които предават мляко в пунктовете по дати - количество и подпис, да не се консумират суровини и продукти от животински произход, произведени в домашни условия, в това чисто и клане на животни, ако те са консумирали фураж със съмнителен произход.

Забранява се консумирането на черен дроб и бъбреци от отстреляни диви животни, както и да се оповести на председателите на ловните дружинки в областта за възможните опасности и предприетите мерки.