Отличиха кмета на Гулянци за ефективна работа
Отличиха кмета на Гулянци за ефективна работа / dariknews.archive

В началото на годината екип на предаването „Национален календар" гостува в град Гулянци, за да връчи на кмета Лъчезар Яков награда заефективното управлениена Общината в областта на усвояване на средства по европроекти в категорията за най-много спечелени проекти и подписани договори, съотнесени към брой население.

Конкурсът „Кмет на годината" на предаването „Национален календар", което се излъчва по телевизия „Европа" и ТВ 1, се провежда вече 14 години. Екипът наблюдава отблизо работата на общините през годината, за да се запознае с проектите и развитието на регионите.

Сред първенците по тези критерии през 2014 година се нарежда отново община Гулянци. При награждаването кмета Лъчезар Яков заяви: „За мен това признание е голяма чест и стимул за общинското ръководство и администрация да продължаваме да работим активно и ефективно в тази насока, защото шанса за обновяване и развитие на населените места и подобряване на жизнения стандарт на хората на този етап са именно европейските средства".

Tова е четвъртият приз от национален конкурс за общински кмет само за последните две години. В края на 2012 г. Община Гулянци бе отличена с първа награда в конкурса "Община 2012", в категория „Обновяване и развитие на населените места", за проекта си „Благоустройство на площадите на селата Милковица, Дъбован, Крета, Загражден, Искър, Сомовит, Шияково и Ленково".

Малко по-късно през декември 2012 г. общината бе класирана на трето място в конкурса на Агенцията по заетостта "Работодатал на годината" в категорията "Работодател, разкрил най-много работни места в общини с висока безработица, извън НП "ОСПОЗ" и наел на тях кандидати, насочени от ДБТ". Към момента на награждаването броят на наетите от общината беше близо 500 души.

В началото на миналата година Лъчезар Яков получи третия си приз „Кмет на годината - първи подгласник" от предаването „Национален календар".