Отборът от Айтос спечели купата „Юлиян Манзаров
Отборът от Айтос спечели купата „Юлиян Манзаров / archiv.DarikNews

 

Отборът на СОУ "Н.Й. Вапцаров" от Айтос стана победител в проведения в Ловеч турнир на младежките противопожарни отряди "Млад огнеборец" за преходната купа "Юлиян Манзаров". Златните медали връчи зам.-кметът на община Ловеч Пламен Петков.

В тазгодишното издание на състезанието участваха 16 отбора от 14 области в страната. Те бяха приветствани от кмета на Ловеч Минчо Казанджиев, който е и патрон на турнира. "За мен е чест, че Ловеч за осми път е домакин на този турнир. И макар че е състезание, днешното е много по-различно от всички останали" - заяви Казанджиев. "Освен че се обучавате, как да предотвратявате пожари, как да спасявате хората и тяхното имущество, на този турнир вие се научавате на нещо много важно - на себеотдаване, на жертвоготовност да помогнете и да спасите близкия. Такива, каквито бяха целите, отнели живота на вашия патрон - Юлиян Манзаров. Той жертва живота си, за да спаси своите приятели от ледените води на река Лим".

Огнеборците на Айтос се представиха най-добре и в двете дисциплини - "Бойно разгръщане на състезателна пътека" и "400 метра щафетно бягане с препятствия". Преходната купа на името на Юлиян Манзаров им връчи лично неговият баща - Георги Манзаров, който е председател на фондацията, носеща името на момчето.

На второ и трето място се класираха съответно представителите на ОУ "Никола Икономов" - Разград, и на СОУ "Н. Й. Вапцаров" - град Хаджидимово, област Благоевград.

Есенният турнир „Млад огнеборец" е основан през 2001 година по инициатива на тогавашния кмет на Карлово. До момента има 10 издания, домакини са били Карлово, Свищов и Ловеч. От 2004 г. турнирът се провежда за преходната купа „Юлиян Манзаров" в памет на ученика-спасител от Свищов.