Оперна певица от Плевен стана шеф на отдел Образование и култура
Оперна певица от Плевен стана шеф на отдел Образование и култура / obshtina.pleven

От 7 юли отдел „Образование и култура" при Община Плевен е с нов началник. Ръководството на отдела поема Соня Маринова. Тя е родена в Плевен, където завършва Музикалното училище. Следва оперно пеене в Музикалната академия в столицата в класа на проф. Константин Карапетров. Солист е на Плевенската опера в продължение на пет години, след което получава покана да работи в Националната опера в София.

Соня Маринова е била в състава и на Националната опера на Чехия. Тя е една от първите ученички на оперната прима Гена Димитрова, а също и на Борис Христов. Била е на сцената с певци от световна величина като Джакомо Арагал, Александрина Милчева, Никола Гюзелев, Никола Николов, Николай Гяуров. Лауреат е на конкурса „Марио Дел Монако" - Италия. Изявявала се е в Германия, Швейцария, Австрия, Италия, има множество записи в Националното радио, издадени компактдискове, участия във филми, посветени са й предавания в Радио Ватикана. В последните години Соня Маринова е била преподавател в Националното музикално училище и Нов български университет в София.

Новата длъжност е предизвикателство за Соня Маринова, въпреки че тя никога не е прекъсвала връзката си с родния град и има сериозен поглед върху културния му облик. Счита, че ще бъде полезна в новото амплоа, защото има знанията и усета за критериите в тази сфера.