kampania
kampania / umbal pleven
На 13 септември в препълнената зала „Магнум” на  Медицински университет – Плевен във Втора клинична база на УМБАЛ „Д-р Георги Странски”, се проведе лекция на тема: „Хигиената на ръцете и правилно използване на ръкавиците-основен метод за профилактика на инфекциите, свързани с медицинското обслужване /ИСМО/”.
Лекцията беше част от мероприятия под надслов „ЗДРАВЕТО Е В ТВОИТЕ РЪЦЕ”.
Мероприятията са  съвместната инициатива на Медицински Университет - Плевен, Университетска УМБАЛ"Д-р Георги Странски” - Плевен, Асоциацията на студентите медици - Плевен и „Медицинска Техника Инженеринг” ООД.

123
umbal pleven
 

Кампанията е насочена към две групи хора – медицинските специалисти, студентите в Плевен и към обществеността. На събитието присъстваха водещи преподаватели- медици, представители на Академичното ръководство на МУ и на Оперативното ръководство на УМБАЛ, преподаватели, медици, студенти по различни направления  от различно факултети.
 
Целта на лекцията беше завишаване на усилията на всички настоящи и бъдещи медицински специалисти към ежедневно повишаване качеството на хигиенната дезинфекция и миенето на ръцете, в името на по-добрата профилактика на инфекциите, свързани с медицинското обслужване, както и повишаване на здравната култура на различните възрастови групи в обществото по отношение личната хигиена, с което се цели да се намали броя на заболелите от инфекции, които се пренасят с ръцете.
 
Студентите се запознаха с основните принципи на дезинфекцията, какви лоши последици би имало, ако не се спазва болничната хигиена и бяха обучени как да придобият навици за спазване на ежедневна хирургична дезинфекционна култура с цел грижа за здравето и живота на пациентите си.