tra
tra / dariknews.bg
Община Плевен ще получи 15 млн. лева, кандидатствайки по процедура „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух” по приоритетна ос 5 „Подобряване качеството на атмосферния въздух” на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.”, стана ясно от писмо на Управляващия орган на ОПОС.
Община Плевен е определена като бенефициент по програмата, като според първоначалните разчети можеше да кандидатства с проект за доставката на 10 нови електробуса на стойност 7 600 000 лв. В мотивирано писмо кметът Георг Спартански обоснова необходимостта от по-голям брой екологични транспортни средства. Мотивите бяха уважени от УО на ОПОС и сумата е завишена на 15 млн. лева. Проектните намерения на Община Плевен са с тях да бъдат осигурени 14 електробуса, зарядни станции и обслужваща техника. Крайният срок за разработване и депозиране на проекта е 31 август. Очаква се до края на годината проектът да бъде одобрен. С неговото изпълнение Плевен ще има 100 % екологичен градски транспорт.
С новите електробуси ще се обслужват линии предимно в Индустриалната зона на Плевен, за които няма кандидати при обявените търгове, както и ще бъдат подобрени връзките между отделните квартали на града.