ОбС-Плевен отказа на този етап настаняване на бежанци
ОбС-Плевен отказа на този етап настаняване на бежанци / archiv.DarikNews

"Община Плевен не разполага с държавен имот, подходящ за бежански лагер". Така изглежда накратко решението, което общинският съвет прие след три часови дебати по темата за настаняването на сирийски бежанци на територията на Плевенска област по време на редовната си септемврийска сесия.

Решението бе оформено в две точки като в първата се посочва, че на базата на постъпилата информация от Областна администрация-Плевен и от Община - Плевен, от която личи, че липсва техническа възможност в държавни имоти да бъдат настанявани бежанци, Общинският съвет счита, че на този етап настаняването им не е възможно.

В точка втора на решението на ОбС-Плевен се казва, че при следващо искане от страна на държавата за настаняване на бежанци в имоти, които са общинска собственост, Общинският съвет ще се произнесе положително само при получаване на ясни гаранции от страна на държавните институции относно пълното поемане на финансирането на бежанците и свържаните с това здравеопазване, социални грижи, както и обезпечаване на 100% на сигурността на местната общност от гледна точка на безопасността на жителите на община Плевен.

Решенито в този му вид беше прието след направено предложение от общинския съветник от групата на БНД Георг Спартански.

Точката за искането на държавата да настани бежанци на територията на община Плевен и запитването за подходящ държавен имот в района за бежански лагер, влезе като извънредна под номер 2 в дневния ред на заседанието на ОбС.

Преди началото на дебатите кметът на Плевен проф.д-р Димитър Стойков представи информация за срещата си миналата седмица в столицата с премиера Пламен Орешарски и министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, на която осем кмета на общини в страната са били информирани, че на територите на техните общини са определени бази, подходящи за бежански лагери като за Плевен е била определена школата за обучение в "Кайлъка" - бившата база на Гражданска защита в парка, стопанисвана от МВР.