Областният управител на Ловеч се отчете за една година управление
Областният управител на Ловеч се отчете за една година управление / obshtina.lovrch

Свършената работа за една година управление може да бъде обобщена с две думи - обещаното е изпълнено. Това заяви на пресконференция областният управител на Ловеч Милко Недялков. Той припомни, че встъпвайки в длъжност, е поел рухнал транспортния мост към индустриалната зона в люляковия град. Ремонтът е изпълнен в срок, идната седмица се очаква държавната приемателна комисия да го приеме. Всички комуникации са върнати на моста и са в много добро състояние. Оказва се, че този мост не е само транспортен, но и комуникационен възел по трасето от София до Варна, подчерта Недялков.

Друг общественозначим ангажимент, който е изпълнен, е връщането на казармата на ловчалии. Държавата вече я предостави на областния управител, който пък, от своя страна, ще я предаде на община Ловеч. Идеята е тя да се превърне в голям градски парк, да има музеи на Военния гарнизон още от 1878 г. насам, и на авиацията и космонавтиката, както и тренировъчен център за деца, които искат да се занимават с летателно дело. Губернаторът заведе журналистите в казармата, чиято площ е 63 дка с 46 сгради и 35 съоръжения. Общата стойност на земята и сградите на обекта надхвърлят 7 млн. лева.

Другото нещо, с което трябва да се запомни тази година е упоритият труд по държавната собственост. По този въпрос Недялков подчерта, че заедно с няколко областни управители в България се разработва нова политика на отношение към държавната собственост - да не стои и да се руши, а да се търси нейната реализация. Той заяви, че през изминалата година няма обект, поискан от общините, за който областната администрация да не е направила проверка на място и да не е направила мотивирано становище.

От продажба на собственост областната управа е осъществила сделки за над 200 хиляди лева, съобщи още Недялков. Те са за ликвидиране на съсобственост на тези приватизирани предприятия, които са си платили само сградата и не са си платили земята. Това е съществен проблем. Голяма част от тези предприятия са свикнали да владеят земята, върху която са разположени сградите, безвъзмездно. „Като областна администрация предприехме подход да се водят преговори с дружествата на тези предприятия, за да може тази земя да се продаде. Това подобрява инвестиционните намерения на тези предприятия и те могат да осъществяват разнообразна дейност, включително участие по европейски проекти, когато земята под предприятията е тяхна", посочи Недялков.

Областният управител представи и икономиите, направени от администрацията по перо „Транспорт". От статистиката е видно, че през 2013 г. в сравнение с 2011-а изминатите от колите километри са намалели двойно - от 116 705 км на 67 169 км.