Областният откри Международна кръгла маса по интеграцията на ромите
Областният откри Международна кръгла маса по интеграцията на ромите / obl.pleven

На 14 май областният управител на Плевенска област Илиян Йончев откри международна кръгла маса „KOMPASS - професия и работа за ромите". В нея участват представители на местните власти, държавните институции, неправителствени организации и заинтересовани страни. По време на срещата ще бъдат представени и обсъдени политиките за интеграция на ромите в Плевенска област в по-широк европейски аспект.

Като подчерта важността на темата на срещата, областният управител посочи, че
българското правителство ясно е заявило подкрепата си за европейската политика за интегриране на ромите и превръщането на равноправието в приоритет на Европейския съюз.

В тази връзка той посочи пстигнатото споразумение Конфедерация Швейцария да подпомогне България в подобряването на живота и създаване на подходящи условия за устойчива интеграция на социално изключени роми и хора от други уязвими групи със 7 200 000 швейцарски франка за срок от 4 години.

Той посочи готовността на норвежкото правителство да инвестира 800 хиляди евро през следващите две години за подготовка на роми- студенти в медицински специалности. Средствата са за стипендии и за подготвителни курсове, както и заявените от посолството на САЩ пет позиции за стажанти през лятото на тази година за студенти от ромски произход или наскоро завършили.

"За първи път към Министерски съвет ще работят петима роми като консултанти по въпросите на своя етнос», каза Йончев и припомни, че тази стъпка бе предприета на база на прогнози на Световната банка, че към 2020 година 23 % от трудоспособното население у нас ще е от ромски произход. «Въпреки че в момента като роми се самоопределят едва 5 % от българските граждани, те са най-голямото етническо малцинство в Европа», уточни областният управител.