/ iStock/Getty Images
В Плевен се намалява таксата за децата, които посещават подготвителни групи, съобщиха от Общината.

По решение на Общинския съвет дължимата от родителите такса за еднодневно посещение на целодневна подготвителна група на 5- и 6-годишните деца в задължително предучилищно образование се коригира от 2.60 лв. на 1.90 лв. за финансовата 2021 г.

Решението е в съответствие с промените в Закона за предучилищно и училищно образование и правомощията на Общината като първостепенен разпоредител с бюджет.

За една година са осиновени 34 деца в Плевен

При приемането на промените в националното законодателство миналата година са добавени текстове, че държавата подпомага заплащането на таксите, дължими от родителите за хранене на децата в предучилищно образование в държавните и общински детски градини и училища.

С решение от октомври 2020 г. Министерският съвет определи на общините да се предоставят по 174 лв. за всяко дете в задължителна предучилищна възраст, записано в целодневна или полудневна форма в детска градина.

За 2021 г., съгласно Кодекса на труда, работните дни са 249, което при пълна годишна посещаемост от дете прави по 0.70 лв. за присъствен ден. Така дължимата от родителите такса за еднодневно посещение се коригира от 2.60 лв. на 1.90 лв.