/ IStock
Върховният касационен съд окончателно осъди по обвинение на Окръжната  прокуратура в Плевен лишен от свобода, поискал подкуп от други четирима затворници с обещание да ходатайства за назначаването им на по-лека работа.

Обвинителният акт е внесен от Окръжната прокуратура в града. След разглеждане на делото от три съдебни инстанции, извършителят е признат за виновен и е осъден по повдигнатото му от прокуратурата обвинение.

Съдът е признал мъжа за виновен за това, че в периода януари – юни 2018 г., в Затвора-Белене, при условията на продължавано престъпление, поискал от четири лица  (лишени от свобода) общо 900 лева и приел от тях 700 лв., които не му се следват.

Той поискал парите, за да упражни влияние върху длъжностно лице - инспектор социални дейности и възпитателна работа в затвора в Белене, при вземане на решение, свързано с назначаването на работа на четиримата лишени от свобода.

За извършеното престъпление той е осъден на три години и шест месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване и на глоба в размер на 3000 лева. Подсъдимият е осъден да заплати в полза на държавата равностойността на липсващия предмет на престъплението в размер на 700 лева.

Присъдата е приведена в изпълнение.