МВР: Не предприемайте пътувания от 5 до 7 януари, ако не са крайно наложителни
МВР: Не предприемайте пътувания от 5 до 7 януари, ако не са крайно наложителни / dariknews.archive

Главна дирекция „Национална полиция" призовава да не се предприемат пътувания през периода от 5 до 7 януари, ако не са крайно наложителни. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

В края на работната седмица се очакват обилни снеговалежи в цялата страна. При усложнени метеорологични условия за периода от 09.00 часа на 5 януари до 09.00 часа на 7 януари ще се спира движението на тежкотоварни автомобили над 12 т по участъци от републиканските пътища, за да не се допускат задръствания и блокиране на превозни средства, за да се осигурят нормални условия за работа на снегопочистващата техника и за да се запази животът и здравето на пътуващите.

Решенията кои участъци и кога ще бъдат затворени ще се взимат от междуведомствен щаб, в който участват представители на ГД „Национална полиция", ГД„Пожарна безопасност и защита на населението", Агенция „Пътна инфраструктура", Агенция „Автомобилна администрация" и техните подразделения, които отговарят за организиране на трафика в зимни условия и предприемане на своевременни мерки за създаване на подходяща организация на движение и контрол при очаквани обилни снеговалежи.

Препоръчва се на шофьорите да не предприемат пътувания в края на седмицата, в дните с прогнози за обилен снеговалеж, силен вятър и ниски температури поради опасност от навявания и заледявания. Шофьорите да тръгват на път само с подходящи гуми, заредени резервоари и батерии на телефона, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки пътните знаци и указанията на „Пътна полиция" и контролиращите органи.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ - www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.