bogojavlenie
bogojavlenie / dariknews.archive
С тържествен ритуал – водосвет на бойните знамена, Единен център за начална подготовка – Плевен ще отбележи тази сутрин - 6 януари Богоявление - Йорданов ден. Ритуалът ще се проведе от 11:00 ч. пред параклис-мавзолей "Свети Георги Победоносец”  на площад „Възраждане”.
      
По стар български обичай, на 6 януари – Богоявление, българската православна църква благославя Българската армия и нейните бойни знамена и флагове, които са символ на бойния дух на военнослужещите.        
Тържественото отбелязване  на този празник от личния състав на гарнизона е знак на уважение, преклонение, израз на приемственост и доказване готовността да бъдат продължени в бъдеще патриотичните и демократични традиции на българския народ.

Водосветът ще бъде отслужен от Негово Високопреосвещенство Плевенския митрополит Игнатий.
В тържествения ритуал ще участват почетни роти от военни формирования 42800, 38220 и 22160 град Плевен, ВВУБ „Георги Бенковски” град Долна Митрополия и представителния духов оркестър на Сухопътните войски.

За ритуала са поканени представители на местната власт, както и командири на военните формирования от Плевенския гарнизон.