tomov
tomov / dariknews.archive
От началото на новата учебна година в Медицински университет – Плевен, ще има нова  специалност „Медицинска козметика“ и се очаква по нея в университета да бъдат приети 15 студенти. Това обяви пред медиите ректорът на МУ-Плевен проф. д-р Славчо Томов.
“Това е доста интересна и търсена специалност. Тя има 100-процентова реализация и се очаква голям интерес към нея“, коментира той.

Проф. Славчо Томов подчерта, че на предварителната изпитна сесия тази година, отличните оценки са повече, а слабите по-малко, което според него има своето обяснение:
„Ние променихме формата на изпита така, че той да селектира определена таргет група хора, което означава, че те идват мотивирани и по-добре подготвени, и съответно показват по-добри резултати“, каза проф. Томов. Той отбеляза, че предварителната изпитна сесия е показала и по-голям брой кандидати за едно място, в сравнение с миналата година.
„В нашия университет се опитваме да осигурим успешна реализация на нашите студенти. За всеки, който започва работа в сферата на научната дейност, ние работим в посока, той да защити научна дисертация, да му осигурим научна кариера и хабилитация, както и адекватна реализация и за мен увеличаването на ръста и обновяването на академичния състав в последните пет години е един индикатор, че успяваме“, подчерта ректорът на МУ-Плевен.    

Той добави, че ръководството на университета не очаква проблем с приема на студенти както в магистърските програми, така и в бакалавърските.
Очаква се 105 студенти, които кандидатстват за специалност „Медицина“, да бъдат приети по държавна поръчка, а за специалността „Фармация“ броят от 30 първокурсници, за сега остава непроменен.
Проф. Славчо Томов припомни, че капацитетът на новата сграда на Факултет „Фармация“ е 100 студенти и изрази увереност, че в следващите години, той ще бъде запълнен.