Тридесетминутното ходене сутрин може да понижи кръвното налягане
Тридесетминутното ходене сутрин може да понижи кръвното налягане / ThinkStock/Getty Images
Община Ловеч и Българската асоциация „Спорт за всички” с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта организират на отбелязването на Световен ден на ходенето, съобщиха от министерството. В град Ловеч в организацията участват и Регионална здравна инспекция – Ловеч и Общински детски комплекс.

Събитието ще се проведе в четвъртък на алея „Баш Бунар“ в града.

Маршрутът е от началото на алеята, до местността Трай Дянко и обратно до детската площадка. На всички участници ще бъдат раздадени талони, и всеки, преминал определения маршрут, ще участва в томбола с много награди.

Световният ден на ходенето е част от Националната програма на БАСВ за физическа активност и развитие на българското население „БУЛФАР -2020”.
Също така на този ден се отбелязва и Националната седмица за борба със затлъстяването, като част от дейности по Програма Профилактика на хроничните незаразни болести на Министерство на здравеопазване.

Във връзка с това от 14.30 ч. в алея „Баш-бунар“ /на площадката/ ще бъде позициониран мобилен кабинет. Експерти от РЗИ ще извършват безплатни измервания на ръст, тегло, индекс на телесна маса и кръвно налягане на желаещи граждани и ще бъдат разпространени здравно-образователни материали.
Целта на мероприятието е повишаване здравната култура на населението за здравословен избор на живот чрез намаляване на рисковите фактори водещи до хронични незаразни болести – ниска физическа активност и нездравословно хранене. Гражданите ще бъдат консултирани по темите с профилактична насоченост.

Трасето и маршрутите за ходенето са достъпни за всички желаещи, без ограничение във възраст, пол, ниво на физическа подготвеност, както и за хора в неравностойно положение.

Проявата е международна в рамките на програмата „Спорт за всички”. Имайки предвид ползата от ходенето за хора от всички възрасти, Световната асоциация спорт за всички TAFISA стартира Денят на ходенето през 1991г.

Идеята на БАСВ е да привлече повече желаещи към системни занимания с ходене за здраве. Ходенето е предпоставка за поддържане на добра кондиция, работоспособност, дълголетие и е профилактично средство при сърдечно-съдови заболявания. Този ден има за цел да популяризира здравословния начин на живот чрез системно практикуване на ходенето, защото то е най-естествената форма на движение, може да се практикува навсякъде и по всяко време, не изисква финансови средства.

Денят на ходенето е възможност за всеки да прекара един приятен и забавен ден. Това ни дава шанс да започнем един нов начин на живот и да поставим началото на системни занимания със спорт и физическа активност, за да бъдем здрави, в чудесна форма и винаги в добро настроение.