/ iStock/Getty Images
Новата вирусологична лаборатория за изследване за коронавирус към Медицинския университет в Плевен днес ще направи първа демонстрация на работата на екипа, а утре започва работа. Това съобщиха от висшето училище.

Университетът в Плевен инвестира над 110 000 лева собствени средства и оборудва новото звено към Научноизследователския си институт във Втора клинична база. Апаратът за PCR диагностика е в готовност за работа. Научните екипи са преминали обучителен курс във ВМА-София и са снабдени с предпазни облекла за стартиране на изследванията. Предстои снабдяване с консумативи за извършване на PCR тестове и стартиране на диагностичния процес. Демонстрацията ще бъде от 17.00 часа.

Ректорът на университета, проф.д-р Славчо Томов, заяви пред, че специалистите са подготвени и ще изследват проби, които са насочени от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, защото лабораторията ще функционира на подчинение на щаба. Изследванията ще бъдат правени от хора, които имат досегашен опит с PCR-а, преминали допълнително обучение. Университетът е в контакт с водещ вирусолог на когото ще разчита като консултант, предаде БТА.

Отскоро плевенският университет разполага с още една уникална по рода си лаборатория, предназначена за обучение във виртуалната реалност (VR). Придобивката е оборудвана във Факултет по фармация по проект, който създава Център за компетентност - за персонализирана медицина, 3Д и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия. Финансирането е по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". Първото университетско VR студио създава условия за научноизследователска дейност, за обучение на хирурзи, млади лекари и студенти. Това става чрез осигуреното 360-градусово наблюдение на операция без да е нужно обучаемите да застанат над реална операционна маса. Усещането им е, че през своите очила виждат действителна операция. Преживяването е уникално и си заслужава да бъде видяно и от млади хора, които биха желали да се посветят на лекарската професия, отбелязват от висшето училище в Плевен.