detska kuhnja
detska kuhnja / varna llive
Община Троян работи за разкриване на т. нар. „кухня майка“, в която да се приготвя храна за децата от детските градини в града, съобщават от пресцентъра на кметската администрация. Новото звено ще бъде отговорност на детска градина „Буковец“, която разполага с необходимата материална база. Кухненският блок ще бъде модернизиран и дооборудван с необходимата съвременна техника, за да отговори напълно на всички съвременни изисквания.
Целта за преминаване към обединено приготвяне на храна е повишаване качеството на менюто за здравословно хранене на децата в детските градини и намаляване на режийните разходи за детските градини, което ще доведе до по-ефективно управление на финансовите ресурси.
Към момента храната се приготвя към кухненския блок на всяка от градините в града. Функционирането на кухните изисква постоянни инвестиции и ежегодно извършване на ремонтни дейности, предвид нарастващите нормативни изисквания и амортизация на съществуващото оборудване.
Очаква се дейността на новото звено „Кухня майка“ да стартира през 2019 г., а персоналът ще се осигури от наличния сега в детските градини в града. Допълнително ще бъдат наети специалист по хранене и шофьор.