Кръгла маса по проект Еко-арт работилници „Забрави различията”
Кръгла маса по проект Еко-арт работилници „Забрави различията” / archiv.DarikNews

Сдружение „Развитие на личността и човешките общности" Плевен приключва изпълнението на проект Еко-арт работилници „Забрави различията" - транснационална  младежка  инициатива в рамките на програма  "Младежта в действие", която се изпълнява в партньорство с Kontakte fuer Europa e.V. от Германия и HEEDA от Унгария.

По този повод на 14 март в Заседателната  зала на Община Плевен се проведе  заключителна среща -  кръгла маса в рамките на проекта на тема   "Забрави различията". 

За участие бяха поканени младежи от Плевенска община  и участници в проекта, представители на младежки НПО, кмета на Община Плевен,  всички заинтересовани  общински съветници, общински служители и медии.

От октомври 2010  до март 2012 година, последователно се изпълняваха предвидените дейности, така че за 18 месеца чрез  изкуство, култура и активна работа, млади хора от различни малцинствени групи  успешно преодоляха  социалната  изолация, опознаха се и без усилие приеха особеностите на различните култури.

През април - май 2011 в  Никопол се проведоха две еко - арт работилници.  Участници в тях  бяха младежи от Плевен и Никопол от български, турски и друг смесен произход, както и младежи с увреждания, мотивирани да изявят своята креативност и творческо мислене.

В първата работилница младежите дадоха нов живот на старите вещи забравени в килери, тавани и мазата. Във втората работилница „Еко - изкуство", младежите  събираха отпадъчни материали по поречието на река Дунав, паркове, градинки и други обществени места за отдих на територията на град Никопол. От тези непотребни вещи и екологично чисти материали те  изработиха  своеобразни произведения на изкуството.

беше творческата атмосферата по време на работилницата и иновативните идеи спомогнаха да се създадат много приятелства, да се обменят мисли, идеи и информация.

От май до декември 2011 всички  експонати в рамките на  пътуващи изложби бяха показани  в читалища, културни центрове и клубове на територията на област Плевен.

 Така млади хора  от  Никопол, Искър, Гулянци, Плевен, Д. Митрополия. и Д. Дъбник се докоснаха до изкуството на своите връстници, а инициативата доби широка популарност.

Експонатите от пътуващата изложба бяха дарени на НЧ „ Напредък 1871" - Никопол, за да бъдат експонирани в неговите зали.

Предколедните срещи на младежите  - участници в проекта с техни връстници, проведени в Унгария и Германия, популяризираха резултатите от проекта, а чрез медиите те бяха  пренесени и мултиплицирани и на европейско ниво.

На заключителната среща в гр. Плевен г-жа Пенка Спасова - тренер на младежите, запозна участниците с програмата „Младежта в действие",  националните приоритети за 2012 година  и възможностите за постигане на устойчивост на резултатите от проекта. Проектните дейности бяха представени с прожекция на  документален филм  - дело на младежите от проекта.

Всички участници в заключителната среща получиха информационната брошура, изготвена с участие на младежи от проекта,  отразяваща по хронология, събитията и резултатите от него.