Кметът разпореди строг контрол при доставката на хранителни продукти в детските градини
Кметът разпореди строг контрол при доставката на хранителни продукти в детските градини / dariknews.archive

Кметът на Плевен Георг Спартански е отправил предупреждение до директорите на всички детски заведения в общината във връзка със зачестилите сигнали от родители за предлагана храна в детските градини с изтекъл срок на годност. Това събщи той на редовната си оперативка в понеделник.
В тази връзка в края на миналата седмица е проведена работна среща с ръководителите на всичките детски заведения.

Част от сигналите са за прорасли лук и картофи, както и за доставено замразено месо, което по спецификации трябва да е охладено, както и десерти с изтекъл срок на годност.
„Ако утре стане нещо първият, който ще изгори по веригата е точно директорът, който ще бъде последван съответно от другите отговорни по веригата, но това е нищо в сравнение с това, че понякога си играем със здравето и живота на децата", каза Спартански.

Той коментира „врътката", която се прави в някои случаи: „Докарват ти продукт с изтекъл срок на годност и ти го фактурират на пълната му стойност, а той е закупен на половин или на една трета от цената, и после парите някой с някого си ги разделя. Не може тази врътка да бъде за сметка на децата ни и няма да се дебнем, защото ще се хванем", каза кметът.

Той добави, че в случай на доставка на такива продукти е по-добре децата да останат гладни един ден, но „да стане скандал и тогава да хвръкнат глави някъде по веригата и да се оправят нещата, защото е явно, че само на доверие няма да стане".
Георг Спартански заяви, че със здравето на децата компромис няма да бъде правен по никакъв начин.