Калейдоскоп от най-доброто за юбилея на Общински духов оркестър
Калейдоскоп от най-доброто за юбилея на Общински духов оркестър / archive.dariknews

Предстоят последните изяви на Общинския духов оркестър преди края на творческия му сезон. Това са концертите на оркестъра, провеждани под мотото „Лято в градината", каза диригентът на Общинския духов оркестър маестро Пламен Марков на среща с журналисти, организирана в пресклуба на БТА - Плевен.

"Калейдоскоп от найдоброто" за юбилея на Общински духов оркестър
netinfo

Tой информира медиите за изявите на оркестъра през изминалия сезон. Като един от акцентите, Пламен Марков посочи участието за втори път във втория лъч на „Дефилир на духовите оркестри" в Ботевград, където са предстявени няколко програми.

Маестро Марков обясни, че в събитието са участвали 16 оркестъра от Северозападна и Централна Северна България. Освен тях в „Дефилира на духовите оркестри" са се включили и шест мажоретни състава.
Новото този път е било представянето на две пиеси от Глен Милър, аранжирани от Бойко Николов - оркестрант в духовия оркестър, които са били представени и в един от концертите на оркестъра в Плевен.
С 40-минутен концерт на открито, духовият оркестър е участвал и в честванията на Христо Ботев във Враца на 2 юни.

„Имахме успешно участие и в проекта „Нощ в музея", съвместно с колеги от Плевенска филхармония, както и с хор "Гена Димитрова", каза Пламен Марков и уточни, че за изминалия сезон, концертите на оркестъра ще бъдат над 30 и така може да бъде отчетено едно доста активно участие в музикалния живот на града.
Дригентът Марков информира, че в първите дни на септември, проектът „Лято в градината" ще продължи, съобразно метеорологичното време.
Той сподели, че първият концерт от тази поредица е проведен в оркестрината в Градската градина при температура 40 градуса над нулата, което е наложило сцената да се измести пред Центъра за работа с деца.

Идеята за репертоара на Общинския духов оркестър е, програмата да е възможно най-разнообразна. „Това, което видяхме и коментирахме на пресконференцията след участието ни в Ботевград е, че трябва да има за всеки по малко т.е. тук принципа на случайността да е донякъде определящ. Всеки да се спре, без специална покана, освен обявеното в медиите и в афиша".

Диригентът обясни, че той и колегите му съобразяват програмата с това да има най-хубавото от класическия репертоар на Панчо Владигеров, Милчо Левиев, Брамс - пиеси, адаптирани за духов оркестър, традиционните хора на Дико Илиев и с вече включената програма за биг бенд, което е нещо ново в програмата на оркестъра. Същевременно репертоарът на оркестъра включва широк диапазон от автори като Глен Милър, Джордж Гершуин, Скот Джоплин, Бийтълс, АББА, Л. Бърнстейн, някои от които са реализирани съвместно с хор „Гена Димитрова".

Програмата за предстоящия през 2014 г. концерт по отбелязването на 50-годишнината от създаването на Общинския духов оркестър ще представлява един калейдоскоп от най-доброто и това, което най-добре „лежи" на оркестъра, обясни неговия диригент Пламен Марков.

По този повод маестрото има идея, най-после да бъде осъществен и запис на компакт диск. Той каза, че от 2007г. са правени няколко опита, но винаги до сега са били осуетявани по финансови причини. за него ще е много важно в записите да бъдат включени изпълнения от минали години в историята на оркестъра.