Има мнение за това кой е отговорен за пожара във влака София - Кардам
Има мнение за това кой е отговорен за пожара във влака София - Кардам / netinfo

Удовлетворени сме от срещата, от това, което ни каза наблюдаващият прокурор, вече има мнение за това кой е виновен за пожара във влака София - Кардам. Това каза Васил Ковачев, баща на загиналия 19-годишен Стоян Ковачев от Шумен. Днес по инициатива на плевенската прокуратура се състоя среща между роднините на загиналите и наблюдаващия прокурор Валери Мирчев.

Целта беше близките да се запознаят с резултатите от проведените до сега експертизи, както и да бъдат уведомени за процесуалните им права. Потвърдени са данните от ДНК експертизите на загиналите и тяхната самоличност не подлежи на съмнение. Действа се професионално по случая, но нищо ново не ни казаха по следствието, съобщи още след срещата бащата на Стоян - Васил Ковачев.

“Не беше лека срещата, защото имаше подробности нашите близки как са загинали. Не беше приятно за нас, мъчително беше. Но сме удовлетворени от прокурора, благодарим му за това, което е свършил и нямаме причина да не му вярваме на този етап. Обвинение ще има, на този етап не мога да ви кажа кои ще бъдат, предполагам, че БДЖ ще бъдат като основен виновник за трагедията. И това, което сме говорили със свидетели, се потвърждава – абсолютна безотговорност на персонала.”

Васил Ковачев изрази надежда, че истината ще бъде разкрита и помоли медиите да не позволяват нещата да бъдат потулени и забравени. На срещата са обсъдени няколко от етапите на обвинението, както и възможността да се свържат с родителите на децата, които загинаха при катастрофата край река Лим.

Следващата среща на близките на загиналите 9 души във влака София – Кардам в плевенската прокуратура ще се проведе, когато бъдат готви резултатите от пожаро-техническата експертиза.