/ dariknews.archive
Grupa Horizont
98671
Grupa Horizont
  • Grupa Horizont
На 4 септември във връзка с празника на град Гулянци и под патронажа на кмета Лъчезар Яков ще се състои концерт на група „Хоризонт“ като част от Националната кампания „Изпей „Обичам те“ на български“.

Концертът ще започне в 20:30 часа на площад „Свобода“ в Гулянци. Организаторите припомнят, че кампанията вече получи подкрепата на Пепи Писарски и група Атлас, Мери Мутафчиева и група Мери Бойс Бенд, Група Спринт, Васко Кръпката, Христо Стефанов и Група Фанданго.

В края на 2016-та година група „Хоризонт“ от София стартира мащабна национална кампания за подкрепа на българския език в българската музика. Според авторите на кампанията, българската култура в момента има силна и крещяща нужда от нея.

Horizont
Horizont

Организаторите споделиха:

„За всички нас това е мисия, кауза, смисъл и цел! Ние сме преди всичко приятели повече от 20 години, и след това съмишленици и съорганизатори на тази кампания, която вече стартира много успешно концертите за 2018 година.

Тя предизвиква неочаквано силен интерес сред общественноста и сред медиите във всички градове, в които гостуваме. Начинанието няма аналог в България и голяма част от публиката, присъствала на концертите, определя мисията ни като апостолска, комитска и просветителска.

Вече имаме много приятели и съмишленици във всички точки на страната. За съдействие се отзовават множество частни фирми и регионални институции, от които начинанието има нужда и вече се чувстваме много по-самоуверени и по-силни.
Деветте успешно проведени пилотни концерта през м. септември 2016 в градовете Плевен, Пазарджик, Варна, Русе, Самоков, София, Пловдив и Стара Загора и Панагюрище бяха само началото и доказаха острата нужда кампанията да продължи и да се разрасне.

Наистина е нужна силна подкрепа за българския език и неговата естетика в родната поп и рок музика, както и за излъчване на повече българска музика в ефир. Това негативно и обезличаващо българската музика „явление“, млади артисти и групи да пеят на различен от родният си, красив български език, не съществува никъде другаде по света!
Ако целта на артиста е международната сцена - да, това е начина, но да се продуцират и записват песни на български артисти само и единствено на английски език (предимно), и така да се излъчват в ефира на България не е логично.

Множество утвърдени музиканти подкрепят горещо кампанията със своето участие. Сред тях са Жоро Янакиев (Сигнал), Групите Фанданго, Атлас, Спринт,
Ренегат, Иво Русев Бенд 69 и много други!“.

От група "Хоризонт" представиха и основните принципи, цели и акценти на концепцията си, които са прозрачни и ясни:

1. Всички концерти, независимо дали са на открито или закрито, с кого, къде и как са организирани, са абсолютно безплатни за публиката, без изключение. Така всеки желаещ, обичащ музиката, изпята на български език, може да присъства на тях.

2. Кампанията да се развива и да си остане само и единствено като постоянен проект с идеална цел.

3. Във всяка община и град, в които гостуваме, се стремим да откриваме млади поп и рок певци и групи, пеещи на български език, и след като се запознаем с тяхната музика, ги каним да участват в концерта.

4. В концертите е желателно и могат да участват и артисти и групи по предложение на нашите партньори от всеки град, без такива, изпълняващи поп фолк. Всички други стилове са желателни, и са добре дошли - класика, джаз, автентичен фолклор и т.н.

Дори не е задължително да са само музикални, може да бъдат и от други жанрове в сценичните изкуства – театрални, танцови, комедийни, цирково - вариететни и т.н. 

Какво още каза фронтменът на "Хоризонт" Валери Славчев пред Дарик, чуйте в звуковия файл.