API
API / dariknews
Една от точките в дневния ред на заседанието на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район за планиране, което се провежда днес в Плевен е свързана с напредъка в дейностите по подготовката и доизграждането на автомагистрала „Хемус“ и по-конкретно на участъците, преминаващи през територията на Северозападен район за планиране.
Представителят на Агенция Пътна инфраструктура Юлия Загорчева обясни пред журналисти, че към момента се работи по изграждането на близо 10-километров участък от АМ“Хемус“ – от град Ябланица до Главния път София-Плевен - 4-1, като до края на 2018-та година се очаква задействане на процедура за строителство и строителен надзор за следващата 52-километрова отсечка по трасето до мястото, където магистралата ще пресече пътя Плевен - Ловеч.

„Започваме подготовката за участъка от отсечката Ябланица – Път 4-1, до Път 2-35 – Плевен-Ловеч. В момента се изработва технически проект и се очаква към края на годината, той да бъде финализиран“, каза Юлия Загорчева. Тя уточни, че за два от участъците са направени изменения в проектното решение, което е довело до нова процедура по ОВОС и след положително решение, работата продължава.
„Амбицията на Агенция Пътна инфраструктура е, до края на годината да стартират процедури за строителство и строителен надзор за участъка до пътя Плевен-Ловеч, който е с дължина 52 киломерта, като паралелно ще се извършва тръжна процедура и отчуждаване“.
Загорчева уточни, че към момента изпълнението на участъка Ябланица – Път 1-4, който е с дължина малко повече от 9 километра е на етап 30 % физическо изпълнение.
Договорът за изграждане на отсечката от АМ“Хемус“ от Ябланица до пътя Плевен-Ловеч е 55 млн лева без ДДС.
Юлия Загорчева допълни, че срокът за строителство на отсечката е 910 дни, от които 730 са за строителство. „Останалото беше проектиране, то е завършено и на 21-ви март 2018-та година е подписан Протокол 2-А, което означава откриване на строителна площадка и начало на строителство“, каза представителят на АПИ.
Трасето на АМ"Хемус" ще трябва да пресече пътя Плевен-Ловеч в района на границата нежду двете области, на територията на Плевенска област.