Дни на открити врати в Клиниката по ендокринология в УМБАЛ
Дни на открити врати в Клиниката по ендокринология в УМБАЛ / archive.dariknews

По повод Световния ден за борбата с диабета - 14 ноември, Клиниката по ендокринология при УМБАЛ „Д-р Георги Странски", с началник доц. д-р Катя Тодорова, организира „Дни на открити врати".

Кампанията се осъществява с подкрепата на изпълнителния директор на УМБАЛ „Д-р Георги Странски" - Плевен, д-р Наташа Манева и под патронажа на кмета на Община Плевен, проф. д-р Димитър Стойков, дмн.

В рамките на инициативата в дните 11-14 ноември 2012 г. в Клиниката по ендокринология ще бъдат провеждани безплатни измервания на кръвна захар, гликиран хемоглобин, телесно тегло и обиколка на талията на болните със захарен диабет и ще бъдат давани индивидуални консултации за постигане и поддържане на по-добър метаболитен контрол.

Мотото на инициативата е „Профилактиката има ключово значение". Усилията и вниманието ще бъдат насочени към ранна и своевременна диагностика на лицата, застрашени от развитие на захарен диабет. Затова Клиниката по ендокринология отваря своите врати и за изследване на лицата без диабет. Специално внимание ще се отдели на лицата с висок риск за възникване на диабет или такива с известни преддиабетни състояния, както и родственици по първа и втора линия с диабет, лица над 45 години, жени с диагностициран през бременността гестационен диабет или жени родили деца с тегло над 4500 грама.

На 11, 12 и 13 ноември 2013 г. от 14:30 ч. в Кабинета за обучение на диабетно болните в Клиниката по ендокринология ще бъдат изнесени последователно три публични общообразователни лекции за пациенти на теми: Съвременни аспекти в терапията на втори тип захарен диабет" на 11 ноември 2013 г., „Ролята на хипергликемията за възникване на диабетните усложнения" на 12 ноември 2013 г. и „Практически насоки в лечението на диабетно болните" на 13 ноември 2013г.

На 11 ноември 2013 г. от 18:00 ч. ще бъде изнесена публична лекция пред момичета в репордуктивна възраст, страдащи от първи тип захарен диабет и техните близки на тема „Планиране на бременност" На 12 и 13 ноември 2013 г. от 18.00 ч., отново в Кабинета за обучение на диабетно болните в Клиниката по ендокринология пред общопрактикуващи лекари и ендокринолози ще бъдат изнесени две лекции на теми - „Съвременни препоръки за контрол на хипергликемията при захарен диабет тип 2" и „Предизвикателството да лекуваш пациенти с втори тип захарен диабет и затлъстяване".

На 14 ноември 2013 г. ще се поведе и работна среща на тема „Битката срещу диабета може да бъде спечелена ако хората и обществото знаят повече".
Мероприятията ще бъдат проведени под символа на Синият кръг на надеждата „Заедно срещу диабета", съвместно с представителите на Плевенската пациентска организация, която е член на Българската Асоциация Диабет и под патронажа на Община Плевен.

Клиниката по Ендокринология е водещото ендокринологично звено в гр. Плевен. В нея се приемат пациенти с всички заболявания от областта на общата ендокринология и обмяната на веществата от региона и цялата страна.