filharmoniq
filharmoniq / dariknews
Тази вечер от 19:00 часа в залата на Драматично-куклен театър "Иван Радоев" в Плеевен ще се състои тържественото откриване на 31-я международен фестивал Лауреатски дни "Катя Попова". 
Официален старт на събитието ще даде кметът на Плевен Георг Спартански, след което под диригентската палка на Деян Павлов, Плевенска филхармония и Общински хор "Гена Димитрова" - с диригент Анелия Дечева, ще поднесат на публиката операта "Бохеми" от Джакомо Пучини. 
Солисти ще бъдат тримата лауреати: Оана Андра /Румъния/, Беса Лугичи /Косово/, Михаил Михайлов /България/.
XXXI-ят Международен музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова” е организиран от Община Плевен и ще се проведе в дните от 2 до 7 октомври 2018 г. 
Вижте пълната програма на 31-то издание на Лауреатски дни "Катя Попова":
ХХХІ МЕЖДУНАРОДЕН МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ
 ЛАУРЕАТСКИ ДНИ „КАТЯ ПОПОВА”
2-7 октомври 2018 – ПЛЕВЕН
 
2 октомври /вторник/ оперен спектакъл „Бохеми”
Джакомо Пучини
диригент – Деян Павлов
солисти
Оана Андра – Румъния, Беса Лугичи – Косово, Михаил Михайлов – България
Плевенска филхармония
Общински хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева
Детска вокaлна група „Арлекино” при Читалище „Съгласие 1869” с ръководител Виолета Боянова
режисьор – Надя Христозова, сценография – Рада Хаджийска
19:00 ч. – ДКТ „Иван Радоев”
Оана Андра – Румъния /мецосопран/
През 1993 получава специалната награда на журито на Международния конкурс FranciscoViñas – Барселона и започва изяви в международен мащаб, което и носи множество награди: 2000 – Първа награда от Международния конкурс „Борис Христов”, София,; 1999 – Втора награда от Международния конкурс „Кралица Соня”, Осло (Норвегия); Втора награда от Международния оперен конкурс в Шизука (Япония) и др.
 
Беса Лугичи – Косово /сопран/
Забележителното сопрано от Косово е родена в Прищина. Тя е лауреат на Гран при от Международния конкурс „Елена Николай” (2013) в България. Беса Луиджи е солист на Филхармонията в Косово.
 
Михаил Михайлов – България /тенор/
Лауреат  на национални конкурси за класическо пеене, както и на конкурси за камерна музика: IV Международен конкурс „Рихард Щраус” за песенни дуа, София – България (Втора награда и Специална награда за изпълнение на песен от съвременен австрийски композитор) и „Гранд При” от XIX Международния конкурс „Романсиада”, Москва – Русия. Полуфиналист е на конкурса „Опералия Пласидо Доминго”, 2017, Астана – Казахстан.
 
3 октомври /сряда/ – камерен концерт
Перкусионно дуо „Дендрокопос” – Словения
Ян Сибей и Лука Полянек създават „ДУО ДЕНДРОКОПОС” през 2017 под ръководството на проф. Симон Клавжар. През 2018 стават лауреати на Първа награда и на Специалната награда на публиката “JEAN GIERES” от Международния конкурс за ударни инструменти в Люксембург. Печелят златно отличие в категория „Камерна група” в Международния музикален конкурс – Свирел, 2018.
В програмата: творби от Скарлати, Небойша Живкович, Стравински, Виртц и др.
 
Перкусионен ансамбъл „Акцент” – България
Ансамбъл „Акцент” е емблематичен за Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” в Плевен. Създаден през 1994 от изтъкнатия преподавател по ударни инструменти Симеон Серафимов, съставът има впечатляващи участия. Под ръководството на Симеон и Августина Серафимови концертира активно у нас и в чужбина. Ансамбъл „Акцент” е носител на първи награди от „Млади музикални дарования” и „Музиката и земята” – София, „Надежди, таланти, майстори” – Добрич-Албена, „Пендим” – Пловдив, „MAGIC” и „Върбан Върбанов” – Бургас, „Франц Шуберт” – Русе. През 2011 „Акцент” издава самостоятелен албум.
Програма: Римски-Корсаков, Д. Манчини, В. Монти, Фр. Шуберт, Ангел Шопов и др.
 
4 октомври /четвъртък/
„ВЕЧЕР НА ПЛЕВЕНСКИ ЛАУРЕАТИ” – камерен концерт
Зорница Иларионова – България /цигулка/
Лауреат на редица национални и международни цигулкови конкурси: „Гранд при” и специална награда от XXV музикален конкурс „Музиката и земята” – София, 2017; Първа награда и специалната награда на Thomastic Infeld на Международния музикален конкурс “E-Muse”, Гърция, 2017; Първа награда и приз „Хенрих Виенявски” на Международния музикален конкурс „Изгряващи звезди в Европа” – Лондон, Великобритания (2017) и Втора награда на Третия международен конкурс „Манхатън” в Ню Йорк – САЩ, 2018. Тя ще се представи със Соната за цигулка и пиано № 3, ре минор оп. 108 от Брамс и Хоро от Панчо Владигеров. Акомпанира – Мария-Елена Средева
         
          Ансамбъл „Одеон”
Ансамбъл „Одеон” залага на нестандартното звучене на комбинацията от акордеон и струнен квинтет и адаптира класически произведения за този състав. В програмите на ансамбъла  стиловата палитра се разгръща от барок до танго, минавайки през класика и романтизъм. В „Музикални метаморфози: време и пространство” ансамбълът представя добре познати пиеси, така и непознати за плевенската публика произведения.
Програма: Едуард Толдра – Изгледи към морето (струнен квинтет, Ришар Галиано – Опале Кончерто, Петко Стайнов – Ръченица
 
5 октомври /петък/
Плевенска филхармония с диригент Иван Ангелов.
Солисти:
Гюлин Атаклъ – Турция /обой/
Реми Жение – Франция /пиано/
Програма:
Бохуслав Мартину – Концерт за обой и оркестър, премиерно изпълнение
П. И. Чайковски – Концерт за пиано и оркестър № 1, оп. 23
 
Гюлин  Атаклъ – Турция / обой/
Носителка на редица престижни награди: финалист на Международния младежки конкурс в Петербург, 2014; Първа награда на Международния конкурс за австрийска и немска музика – Бургас, България, 2015; Първа награда от Международния конкурс „Млади музиканти” – Италия, където получава и Специалната награда на журито за романтична музика. През 2016 става лауреат на Втора награда и „Гранд при” от Международния конкурс за виртуози в Лондон.
 
Реми Жение Франция /пиано/
Лауреат на много международни конкурси и един от най-изтъкнатите пианисти от своето поколение. На двадесет годишна възраст е лауреат на Втора награда от Международния конкурс за пианисти „Кралица Елизабет”, 2013. Той е и най-младият носител на награда от Международния конкурс  „Бетовен” в Бон – Германия. През 2015 става лауреат на Първа награда в престижните Международни прослушвания на младите концертиращи артисти в Ню Йорк.
         
6 октомври /събота/
концерт на камерен оркестър „Софийски солистис диригент Пламен Джуров
Солисти:
Денисджан Ерен – Турция /флейта/
Виктор Жулиен-Лафериер – Франция /виолончело/
Дуо Надежда Цанова – пиано и Петър Македонски – тромпет – България
Програма:
Р. Шуман – Концерт за виолончело, оп. 129
К. Ф. Е. Бах – Концерт за флейта, d moll
Дм. Шостакович - Концерт за пиано и тромпет оп. 35, c moll
 
Виктор Жулиен-Лафериер – Франция /виолончело/
През 2017 става  лауреат на Първа награда от конкурса „Кралица Елизабет” в Брюксел – Белгия. Лауреат  на Първа награда и две специални награди от Пролетния международен конкурс в Прага. През 2018 печели награда от конкурса за френска музика в категорията „Най-добро инструментално соло”.
 
Денисджан Ерен – Турция /флейта/
 Лауреат на Първа награда в редица международни конкурси: Международен конкурс за флейта в Измир – Турция, 2011; Конкурс за флейта „Grande Motte”, Франция 2013; „Международен конкурс за флейта и пиано в Монако” – 2014; Трети международен конкурс за флейта „Максен Ларийо” – Ница, Франция 2015 и Международен конкурс за флейта „Val-de-Travers”, Швейцария 2017 .
 
Дуо Надежда Цанова /пиано/ и Петър Македонски /тромпет/– България
Петър Македонски и пианистката Надежда Цанова създават камерно дуо през 2017. Лауреати са на награди от пет международни конкурса: „Гранд при” от Международния конкурс „Музиката и земята” – София, 2017; Първа награда от Международния музикален конкурс “IMKA” – Сараево, 2017; Първа награда от Международния младежки музикален конкурс „Надежди, таланти, майстори” – Добрич, 2017; Втора награда и награда на публиката от Международния конкурс за камерна музика – Пловдив, 2017 и  „Гранд при” от Международния конкурс „La musique et la Terre” – Париж, 2017.
 
7 октомври /неделя/
Концерт на Софийска филхармония с диригент Найден Тодоров и участието на Общински хор „Гена Димитрова” с  диригент Анелия Дечева
Солисти:
Вера Гиргинова – България /сопран/
Кевин Трайбер – Германия /виола/
Витор Фернандес – Португалия /кларинет/
Програма:
Фр. А. Хофмайстер – Концерт за виола – ре мажор
Юлий Риец – Концерт за кларинет – сол минор, оп. 29 – премиерно изпълнение
Джон Рутер – „Магнификат”
 
Вера Гиргинова България /сопран/ е лауреат на редица конкурси, сред които: Конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова” (2009), Конкурс „Европейска общност” в Сполето – Италия (2010) и Международния певчески конкурс „Елена Николай” (2013). Развива своето вокално майсторство с едни от най-големите български и италиански оперни имена Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтова, Ана Ванди, Мирела Паруто и много други. Специализира в Италия като стипендиант на Академия „Борис Христов” в Рим,  стипендиант на Фонд „Райна Кабаиванска”, а в периода 2010-2012 е стипендиант на престижното Оперно студио към Академия „Санта Чечилия” в Рим, където се обучава при прочутата Рената Ското. В момента е солист на Държавна опера Пловдив.
 
Кевин  Трайбер – Германия /виола/
Носител на много престижни награди: Втора награда от Европейския конкурс за камерна музика в Карлсруе – Германия, 2013; Трета награда в конкурса „Хиндемит” във Франкфурт – Германия, 2017; Втора награда в конкурса „Пролетна академия” в Нойщат – Германия, 2018 .
 
Витор Фернандес – Португалия /кларинет/
На 23 години Витор Фернандес вече е считан за един от най-талантливите кларинетисти от своето поколение. Лауреат на първи награди от редица национални и международни конкурси: Международния конкурс за духови инструменти в La-Salette – Португалия, 2012 и 2014; Първа награда на Европейски конкурс за кларинет и саксофон Clari Sax – Валенсиен, Франция, 2015; Първа награда от 4-тия международен конкурс за кларинетисти – Португалия, 2016 и Първа награда от 4-тия международен конкурс за кларинетисти, проведен в Гент – Белгия, 2017.