500 бегачи от над 10 държави участват днес в Маратона на приятелството

/ Община Плевен
Тази неделя - 19 май в 9:00 ч. ще бъде даден старт на шестото издание на Плевенския маратон. Състезанието успя да се превърне в едно от емблематичните спортни събития за региона, привличайки участници в широк възрастов диапазон и от различни краища на света.

Сериозен е интересът към Маратон Плевен`2019

Тази година се очакват над 500 бегачи от повече от 10 държави, сред които Великобритания, САЩ, Румъния, Непал и други, както и още по-интересна програма, атрактивен награден фонд и допълнителни активности за гостите на града.
 
Дисциплините, в които ще бягат участниците, са разнообразни и дават възможност за изява не само за опитни спортисти, но и за любители и хора, които искат да направят своите първи стъпки в бягането.

Изборът за тях е между класическа маратонска дистанция (42,2 км), полумаратон (21,1 км), щафета (2х10,5 км), безплатен градски крос (3 км) и детски маратон. Най-голям брой от записалите се до момента са в предизвикателните дисциплини маратон и полумаратон - общо над 300 души, като голям интерес има и към 3-километровото бягане.

Благодарение на разнообразието си от дисциплини и сравнително лекото трасе, в състезанието и тази година ще се включат участници на различни възрасти. Сред тях е талисманът на събитието - 83-годишният Бай Христо, който ще бяга на късата дистанция от 3 км.

Гласуваха разпределение на средствата за спорт и младежки дейности в Община Плевен

Сред записалите се за класически маратон има участници над 70-годишна възраст, а в състезанието за деца се очакват най-младите бегачи да бъдат едва 5-6-годишни. За да покажат, че бягането е достъпен и полезен спорт за всички възрасти, организаторите и тази година осигуряват безплатно участие за всички деца, както и за хората над 60-годишна възраст и всички ентусиасти, които се включат в 3-километровия градски крос.

Състезанието за деца ще започне в 9:10 ч., а бягането на 3 км – в 9:30 от арката на централния площад на Плевен, срещу мавзолея. Награждаването на победителите в детското състезание и градския крос е от 10:30 ч., а за маратон, полумаратон и щафета - от 14:00 ч.

По време на цялото събитие на сцената на площада ще има специална програма, която ще включва местни музикални изпълнители, както и теглене на томбола с награди, сред които два български електрически велосипеда Eljoy.
 

Трасето на състезанието и тази година преминава през основните забележителности на града, сред които са центърът на Плевен, историческият мост край село Ясен и парк Кайлъка.

На подкрепителните пунктове участниците ще могат да възстановят сили с български пчелен мед, свежи плодове, енергийни гелове и други храни и напитки. Водата и медът за бегачите ще бъдат предлагани с биоразградими чашки и лъжички с цел да се намали пластмасовият отпадък и да се опази околната среда.

По този начин маратонът в Плевен се превръща в поредното за годината състезание на спортен клуб „Бегач“, с което се доказва, че мащабно спортно събитие може да се организира с грижа към природата.
 
„Страхотно е да правиш нещо хубаво за града, в който си роден и израсъл. Подготовката върви по план. Ще има нови хубави неща и както винаги сме се стремили да осигурим положително и запомнящо се преживяване за всички участници, включително за най-малките, за които ще има много подаръци“, сподели часове преди старта Станислав Георгиев от Плевен, който е основен организатор на маратона.
В съботния ден преди събитието бяха организирани безплатни за състезателите и техните близки и семейства посещения на Панорамата в Плевен.
Маратон на приятелството „Плевен“ се организира от „Eyes-Open“, спортен клуб „Бегач“, Българската федерация по лека атлетика и Община Плевен. Той се осъществява с любезната подкрепа на Deloitte, Аsics, Eljoy bikes, застрахователна компания 7Ins, Агрия и Зенит, Sodexo, VivaCom, бирата Лале Витошко, в партньорство с Посолството на САЩ и Медицинския университет в Плевен и с гостоприемството на хотел Ростов.