40 години отбеляза Клиниката по нефрология и диализа при УМБАЛ „Д-р Г. Странски
40 години отбеляза Клиниката по нефрология и диализа при УМБАЛ „Д-р Г. Странски / umbal.pleven

През месец ноември 2014 г. се навършват 40 години от създаването на Клиниката по нефрология и диализа при УМБАЛ "Д-р Г. Странски" ЕАД - Плевен. Медицинското звено е създадено през 1974 г., заедно с Медицинския университет в града.

Годишнината беше отбелязана от екипа на клиниката с ретроспекция на постигнатото през годините, направена от началника проф. д-р Васил Тодоров.

Поздравителен адрес бе поднесен от името на изпълнителния директор на Университетската болница д-р Наташа Манева. Заедно с пожеланията за здраве и професионални успехи, тя благодари за усилията на специалистите в реализиране на голямата цел, водеща всеки лекар в професионалния му път, а именно да осигури на пациентите си най-доброто лечение, което съвременната наука и медицинска техника позволяват.

Анализът на работата на екипа на клиниката от създаването й до момента показва непрекъснато нарастване както на количествените и на качествените показатели, характеризиращи заместващата бъбречна терапия в Университетската клиника по нефрология и диализа в Плевен.

Особено значение и огромна социална важност има фактът, че Университетската клиника по нефрология и диализа е осигурявала винаги безотказно лечение с екстракорпорални методи на очистване на кръвта на всички пациенти с бъбречна недостатъчност.
Клиниката по нефрология и диализа има колектив от добри професионалисти - лекари, сестри, санитари и технолози.

През изминалите четиридесет години, клиниката претърпя позитивно, прогресивно развитие, отчете проф. Тодоров.
Това най-добре се илюстрира от множеството непрекъснато подобряващи се показатели за дейността на клиниката - както в екстензивно, така и в интензивно направление.

Първите наченки на нефрологична здравеопазна дейност в онова, вече далечно време са в периода 1966-1967 г., когато доц. д-р Георги Георгиев и д-р Ангел Монов извършват ретроспективно проучване на бъбречната заболеваемост за периода 1962-1966 г.

През 1968 г. е изработена и приета от Окръжния медицински съвет първата Програма за борба с неурологичните бъбречни заболявания и развитие на нефрологичната помощ до 1970 г.

През същата година са обособени щатен кабинет по нефрология с диспансер, работещ ежедневно по 2 часа и нефрологичен сектор с 15 легла в тогавашното Първо вътрешно отделение /ревмокардиологично/.

На 12 ноември 1974 г., се осъществява първата хемодиализна процедура в Плевенската болница в създадения броени дни преди това Хемодиализен център с 2 апарата; 2-ма лекари - д-р А. Монов, д-р Цв. Георгиев и 5 медицински сестри. В Центъра се започва лечение на пациенти от Плевенски, Ловешки, Русенски, Великотърновски и Разградски окръг.
Една година по-късно, към 1 ноември 1975 г., у нас има само още няколко центъра по хемодиализа: два в София и по един в Пловдив, Варна, Габрово и Враца.