kra6tenie
kra6tenie / dariknews.archive
Плевен беше един от десетте града в страната, в които тази неделя беше извършено Свето кръщение като част от кампанията за насърчаване на раждаемостта „Направи го за  България”.
28 бебета на възраст от 2 до 10 месеца и техните родители изпълниха двора на православния храм „Света Параскева“  в Плевен.

kra6tenie
dariknews.archive

Преди началото на ритуала по кръщаването, на кмета на Плевен Георг Спартански беше връчен сертификат за особен принос в съхраняването на българското ДНК. Той беше връчен от Меги Димчева – водеща на „Търси се“ в присъствието на Златка Димитрова - Майка на годината 2016.

kra6tenie
dariknews.archive

„Това е една хубава инициатива, която цели да покръсти в православната вяра дечица на Плевен и общината. Тя се провежда в цяла България и няма нищо лошо, човешкият живот да започне с посвещение в християнските ценности на религията, която ни е съхранила през вековете.
Нека да растат здрави дечицата, нека да радват своите родители. Нека да растат умни и да бъдат полезни на себе си и на България, за да се гордеят не само родителите им и техните баби и дядовци, но да се гордее и България.
Мисля, че няма нищо по-хубаво от това, човек, посветен в ценностите на православната вяра да се научи да се отнася без омраза към ближния – да го обича, да не краде, да не прелюбодейства – все неща които много често сме ги слушали и сме ги повтаряли, но рядко се практикуват в ежедневието", каза кметът.

kra6tenie
dariknews.archive

"Колкото повече вяра, морал и духовни ценности – толкпва по-голяма е гаранцията за доброто и по-светло бъдеще на България.
Тук съм преди всичко като българин и християнин, и като баща на три деца, които е дал на България и в този смисъл не мога да не подкрепя като многодетен баща една инициатива на покръстване в православната вяра на нашите млади съгражданчета. С радост участвам и подпомагам инициативата и институционално от името на Община Плевен“, каза кметът Спартански.
Той поясни, че сертификатът е връчен в знак на признателност за това, че Община Плевен е съпричастна и подкрепя инициативата.

Най-малката кръщелница беше Даря – на 2 месеца, а най-големи бяха близнаците Пламена и Пламен.

kra6tenie
dariknews.archive

По време на ритуала всяко бебе беше топнато от Плевенския митрополит Игнатий в казана със светена вода за здраве и късмет в живота.
Звездните кръстници, дошли специално за събитието – Златка Димитрова и Меги Димчева кръстиха по пет от 28-те бебета, доведени от техните родители и близки за Светото кръщение.

kra6tenie
dariknews.archive

Събитието постави финала на кампанията за насърчаване на раждаемостта „Направи го за  България”, в рамките на която за всяка споделена бременност, ДНК осигурява минимум 1 лев на фондация „Искам бебе" в помощ на двойките с репродуктивни проблеми.

kra6tenie
dariknews.archive

kra6tenie
dariknews.archive

kra6tenie
dariknews.archive

kra6tenie
dariknews.archive

kra6tenie
dariknews.archive

kra6tenie
dariknews.archive