mu pleven
mu pleven / dariknews
Тази седмица от 8 до 13 октомври в Телекомуникационния Ендоскопски Център на МУ-Плевен се провежда поредното 16-то издание на традиционния за Медицински университет – Плевен младежки научен форум - Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари.

mu pleven
dariknews

Събитието преминава под мотото “Nothing to fear”. Акцентите са отново върху най-новите постижения в областта на медицината и фармацията, върху новостите при оказване на спешна медиицнска помощ при екстремни състояния с дискусии върху иновативните подходи в медицинското образование, наука и практика.

На 10 октомври 2018 г., участниците ще могат да се запознаят с възможностите за мобилност по Международната програма „ЕРАЗЪМ+“, които ще бъдат представени от проф. д-р Савелина Поповска д.м.н., зам. ректор по Европейска интеграция и международно сътрудничество и Николина Ангелова от Центъра за евроинтеграция и международно сътрудничество при МУ-Плевен.

mu pleven
dariknews

Програмата продължава с две кратки лекции - ПРИЦЕЛНА ТЕРАПИЯ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА HER2+ РАК НА ГЪРДАТА: 20 ГОДИНИ НА СМЕЛИ ИНОВАЦИИ.

Айгуля Айкишева, която е студент 6-ти курс специалност “Медицина“ и председател на Организационния комитет на Международната медицинаска научна конференция за студенти и млади лекари, обясни, как се е стигнало до мотото “Nothing to fear”:
„Тази година се насочихме основно към темата за спешната медицина и спешните състояния в медицината. Имаме лектори, свързани с адаптацията и стресовите състояния при упразняването на медицинската професия и затова се спряхме на това мото, което да провокира колегите да не се страхуват, защото ние сме студенти и тепърва правим първите си стъпки в медицинското изкуство и в медицинската професия и например лично за мен като завършващ лекар е много притеснително, как ще се справям от тук нататък, когато ще се носи отговорност“.

studentka
dariknews

Ректорът на МУ-Плевен проф. д-р Славчо Томов каза, че и тази година поредната 16-та международна научна конференция стартира с голям успех като в нея се включват около 400 участници от 8 страни от Европа, САЩ, Русия, Япония, Австрия. Сред лекторите тази година е и проф. д-р Дейвид Уилиям Кранстън, професор по хирургия към Катедрата „Хирургически науки“, Нъфийлд, Оксфордски университет, почетен консултант по урология в Университетска болница Оксфорд, който ще представи най-интересните възможности на ХАЙФУ хирургията в урологията.

mu pleven
dariknews

Проф. Вайда от Университета в Ливърпул - Великобритания ще представи тънкостите на естетичната и реконструктивната хирургия. Проф. Филипич от Университета във Виена ще представи особеностите и най-новите неща в лазерната хирургия.
"Тази конференция се организира основно от нашите студенти. Те си избират и канят лекторите и лекторите винаги откликват. Всъщност един учен, който цени своя труд, винаги е
широко отворен към младите хора и това е едно от нещата, които отличават едни учени от други", каза проф. д-р Славчо Томов.  

mu pleven
dariknews

В рамките на форума е предвидена поредица от паралелни работни срещи с изцяло практическа насоченост, в хода на които, под ръководството на лекари-специалисти, участниците ще усъвършенстват уменията си в областта на хирургичните шевове, гипсовата превръзка, кардиопулмоналната ресусцитация, ултразвуковата диагностика и др.

mu pleven
dariknews

При официалното откриванена конференцията, кметът на Плевен Георг Спартански, който беше специален гост, каза:
"Ние - Община Плевен се гордеем с Медицинския университет в Плевен. Гордеем се с качеството на обучение и качеството на преподавателите, които обучават младите студенти и и лекари. Фактът, че в две поредни години Плевен получи наградата за "Община номер едно в развитието на медицинските услуги и здравеопазването, и този факт е благодарение на всички вас - работещите в тази сфера. Медицината е най-тежката и най-отговорната професия и няма как в област катомедицината и здравеопазването да не учиш през целия си живот и да не следиш новостите в медицината през целия си професионален път". Георг Спартански пожела на младите студенти и лекари да вървят смело напред и да вярват на себе си.

mu pleven
dariknews

mu pleven
dariknews

mu pleven
dariknews