/ Thinkstock/Getty Images
"149 са свободните места от общо около 1300 в гимназиите в Ловешка област след първото класиране", съобщи Еленко Начев, началник на Регионалното управление на образованието-Ловеч.

Заети са местата в Профилираната езикова гимназия „Екзарх Йосиф I” (максималният бал за най-желаната паралелка – немски с английски, е 467 при 500, а минималният – 351), Профилираната природо-математическа гимназия и СУ „Васил Левски”-Троян.

До 6 юли включително ще се прави записване на приетите на първо класиране ученици и подаването на заявления за участие във второ класиране. Интерес от деца от други области има към няколко училища в Ловешка област, съобщи още Начев.

За Езиковата кандидатстват 99 „външни”, в двете национални професионални гимназии – ветеринарната в Ловеч и училището по дървообработване в Тетевен, са приети общо 35 бъдещи осмокласници от други краища на страната.

Вече е ясно, че падат две паралелки след седми клас. В СУ „Васил Левски” – с. Черни Осъм (училището за планински водачи), са кандидатствали само пет деца, като три от тях са външни (Ямбол, Бургас и Плевен), и там няма да бъде осъществен прием в паралелката „Туризъм”.

Подобно е и положението за Обединеното училище „Иван Вазов” – с. Дебнево, където едва шест деца са пожелали да изучават „Билкарство”.